Pokud jste až dosud jedli květák výhradně vařený nebo v lepším případě obalovaný, jeho pečená verze vám otevře úplně nové chuťové dimenze. Pečený květák je výborný i jen tak s domácím hummusem, ale v kombinaci se sýrem, ořechy a smetanou z něj vykouzlíte také lahodnou omáčku na těstoviny.

Pokud se vyhýbáte živočišným produktům, jednoduše zvolte rostlinnou alternativu smetany a místo pecorina dochuťte květákovou omáčku lahůdkovým droždím, které jí taktéž dodá jemně sýrovou chuť.

Těstoviny s omáčkou z pečeného květáku a česneku

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 květák
  • 1 bulvu česneku
  • Olivový olej 
  • Sůl & pepř
  • Tymián
  • Chilli vločky
  • 400 g semolinových linguine

Na omáčku:

  • 50 g vlašských ořechů nebo mandlí
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 bio citron
  • 50 g pecorina, parmazánu nebo lahůdkového droždí
  • Petržel

Postup

  1. Květák rozeberte na růžičky, košťály nasekejte na menší kousky a na velkém plechu vyloženém pečicím papírem hojně zakapejte olejem, osolte, opepřete a posypejte tymiánem a chilli. Bulvu česneku nechte vcelku, jen seřízněte vršek, položte na kus alobalu, zalijte olejem, zabalte do alobalu a přidejte na plech ke květáku.
  2. Zeleninu vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 20 až 25 minut doměkka. Po 10 minutách květák zamíchejte.
  3. Mezitím nasucho opražte ořechy (rozvoní se a budou mít výraznější chuť), nastrouhejte sýr a citronovou kůru (jen její žlutou část) a v dost osolené vodě uvařte těstoviny na skus.
  4. Upečený květák přesuňte do mixéru, ze slupky k němu vymáčkněte stroužky česneku, přidejte opražené ořechy, smetanu, sýr, citronovou kůru a dvě lžíce citronové šťávy. Rozmixujte na hladkou omáčku, kterou dle potřeby zřeďte další smetanou, vývarem nebo vodou z těstovin.
  5. Scezené linguine promíchejte s omáčkou a ihned podávejte posypané sekanou petrželí či bazalkou.

Tip: Část květáku nechte vcelku a těstoviny s ním před podávání posypejte. Přidat můžete také další sýr, chilli v olivovém oleji nebo kapary.

Vegan verze omáčky: Pro rostlinnou variantu vyměňte kravskou smetanu za rostlinnou a sýr za lahůdkové droždí.