To nejlepší bývá často zároveň to nejjednodušší. Legendární francouzský dezert crème brûlée to ostatně potvrzuje – stačí vám na něj jen pět surovin, ale jeho sametová textura s křupavou karamelovou krustičkou uspokojí i ty nejnáročnější strávníky.
Místo klasické vanilky zkuste dezert ochutit tonkou, jejíž opojná vůně může vanilce směle konkurovat. „Tonka fazole – setkat se můžete i s názvem mexická vanilka či silovoň obecný – jsou ve skutečnosti fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, strouhají se jako muškátový oříšek a skvěle dokážou nahradit právě vanilku,“ vysvětluje kořenářka Michaela Schneedorferová z kořenářství Království chuti.
Crème brûlée s tonkou
Na 5 porcí potřebujete:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 špetka soli
- 1 tonka fazole nebo vanilkový lusk
- 5 žloutků
- 110 g cukru krupice + další na posypání
Postup
- Smetanu se solí a nastrouhanou tonkou nebo vanilkovým luskem (z toho do smetany vyškrábněte semínka a vhoďte i prázdný lusk) přiveďte pomalu k varu, minutu povařte, stáhněte z plamene a nechte pár minut stát, až směs dosáhne teploty zhruba 80 °C. Kdyby byla teplejší, žloutky by se mohly srazit.
- Mezitím vyhřejte troubu na 120 °C. Žloutky s cukrem dobře prošlehejte, až se cukr začne rozpouštět a žloutky bělat. Za stálého míchání, aby se žloutky nesrazily, velice pomalu přilijte horkou smetanu, směs pak proceďte přes sítko, aby zachytilo případné cucky a zbytky bílků, a tekutinu rozdělte do pěti zapékacích mističek. Pokud by byla na povrchu pěna, odstraňte ji.
- Misky vložte do hlubšího pekáče, okolo nalijte do poloviny jejich výšky horkou vodu, a pečte asi hodinu. Když miskou zatřesete, povrch by měl být zpevněný, ale střed stále třaslavý. Misky nechte asi hodinu chladnout v pekáči, poté je přesuňte do lednice a nechte zpevnit do druhého dne.
- Před servírováním povrch krému zlehka posypejte cukrem (když bude vrstva příliš silná, karamel by se obtížně jedl lžičkou) a opalte flambovací pistolí nebo na chvíli vložte pod hodně rozpálený gril.
Co se zbylými bílky? Bílky uložte v uzavřené skleničce do lednice nebo zamrazte. Použít je pak můžete na Pavlovu, laskonky, makronky nebo do dietní verze míchaných vajíček či omelety. Hodí se také na obalování řízků a smaženého sýra, zkrátka upotřebení pro ně určitě najdete.