Pokud vás baví alternativní pečivo bez klasické mouky, nejspíš už pravidelně pečete náš bezlepkový semínkový chléb i nadýchané low carb placky oopsie bread. Další na řadě bude domácí chléb z červené čočky, který je opět přirozeně bezlepkový a opět nadupaný bílkovinami.
Díky namáčení je čočka dobře stravitelná a zdaleka tolik nenadýmá. Já doporučuji chleba upéct buď v přírodní verzi (která je nejlepší opečená v topinkovači či zapečená jako sendvič se sýrem), nebo ho rovnou doplnit o další suroviny, a přidat tak jak na živinách, tak na vláčnosti – samotné čočkové těsto je přece jenom o něco sušší než u tradičního chleba.
Bezlepkový čočkový chleba
Na 2 malé nebo 1 větší formu potřebujete:
- 500 g červené čočky
- 150 g řeckého jogurtu
- 3 vejce
- 20 g olivového oleje
- 1 sáček instantního droždí
- 1 plná lžička soli
- 2 stroužky česneku
Lze přidat:
- 2 hrsti oliv
- 2 hrsti strouhaného čedaru
- 1 hrst sušených rajčat v oleji
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- ½ lžičky chilli vloček
- Sezam na posypání
Postup
- Čočku propláchněte, zalijte vodou a nechte v lednici do druhého dne (12 až 24 hodin) změknout. Druhý den ji sceďte a spolu s jogurtem, vejci, olejem, droždím, solí a prolisovaným česnekem rozmixujte na co nejhladší hmotu.
- Pokud chcete chleba vláčnější, chutnější a výživnější, vmíchejte do těsta olivy, sýr (čedar nebo feta), nasekaná sušená rajčata, rozmarýn či jiné bylinky, chilli dle chuti, kousky uzeniny, ořechy, semínka a podobně.
- Směs rozdělte do dvou menších forem vyložených pečicím papírem (počítejte s tím, že ještě nakyne) a nechte na teplém místě 30 až 60 minut kynout.
- Poté posypejte sezamem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.
Veganský čočkový chleba ze 4 surovin
Pokud se vyhýbáte živočišným produktům, použijte 250 g červené čočky, kterou opět namočte, druhý den sceďte a rozmixujte s 30 g olivového oleje, půl sáčkem droždí, lžičkou soli a případně trochou vody, kdyby byla směs příliš suchá. Nechte vykynout a pečte, jako je popsáno v receptu. Množství vystačí na 1 bochník.