Pokud vás baví alternativní pečivo bez klasické mouky, nejspíš už pravidelně pečete náš bezlepkový semínkový chlébnadýchané low carb placky oopsie bread. Další na řadě bude domácí chléb z červené čočky, který je opět přirozeně bezlepkový a opět nadupaný bílkovinami.

Díky namáčení je čočka dobře stravitelná a zdaleka tolik nenadýmá. Já doporučuji chleba upéct buď v přírodní verzi (která je nejlepší opečená v topinkovači či zapečená jako sendvič se sýrem), nebo ho rovnou doplnit o další suroviny, a přidat tak jak na živinách, tak na vláčnosti –⁠ samotné čočkové těsto je přece jenom o něco sušší než u tradičního chleba.

bezlepkovy cockovy chleba bez mouky

Bezlepkový čočkový chleba

Na 2 malé nebo 1 větší formu potřebujete:

  • 500 g červené čočky
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 3 vejce
  • 20 g olivového oleje
  • 1 sáček instantního droždí
  • 1 plná lžička soli
  • 2 stroužky česneku

Lze přidat:

  • 2 hrsti oliv
  • 2 hrsti strouhaného čedaru
  • 1 hrst sušených rajčat v oleji
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • ½ lžičky chilli vloček
  • Sezam na posypání
bezlepkovy cockovy chleba bez mouky

Postup

  1. Čočku propláchněte, zalijte vodou a nechte v lednici do druhého dne (12 až 24 hodin) změknout. Druhý den ji sceďte a spolu s jogurtem, vejci, olejem, droždím, solí a prolisovaným česnekem rozmixujte na co nejhladší hmotu.
  2. Pokud chcete chleba vláčnější, chutnější a výživnější, vmíchejte do těsta olivy, sýr (čedar nebo feta), nasekaná sušená rajčata, rozmarýn či jiné bylinky, chilli dle chuti, kousky uzeniny, ořechy, semínka a podobně.
  3. Směs rozdělte do dvou menších forem vyložených pečicím papírem (počítejte s tím, že ještě nakyne) a nechte na teplém místě 30 až 60 minut kynout.
  4. Poté posypejte sezamem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.

Veganský čočkový chleba ze 4 surovin

Pokud se vyhýbáte živočišným produktům, použijte 250 g červené čočky, kterou opět namočte, druhý den sceďte a rozmixujte s 30 g olivového oleje, půl sáčkem droždí, lžičkou soli a případně trochou vody, kdyby byla směs příliš suchá. Nechte vykynout a pečte, jako je popsáno v receptu. Množství vystačí na 1 bochník.

bezlepkovy cockovy chleba bez mouky