skip to main content

Origami v kuchyni: ochutnejte turecké knedlíčky manti s česnekovým jogurtem a božským chilli máslem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Dim sum a gyozy už znáte, na kynuté knedlíky vás neužije, tak co dát šanci ještě tureckým knedlíčkům manti? Jsou z nudlového těsta, plněné šťavnatým jehněčím nebo hovězím, servírované s česnekovým jogurtem a přelité naprosto božím rajčatovým chilli máslem.

Reklama

Na 3 až 4 porce knedlíčků potřebujete:

  • 300 g hladké mouky (+ další na podsypání)
  • 1 vejce
  • 110 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli (+ další na vaření)

Na náplň:

  • 450 g mletého jehněčího (případně hovězího) masa
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce sekané čerstvé petržele
  • 2 lžíce čerstvé nebo 1 lžíce sušené máty
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře

Na česnekový jogurt:

  • 400 g řeckého nebo smetanového jogurtu
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • Sůl

Na chilli máslo:

  • 80 g másla
  • 70 g rajského protlaku
  • 1 lžíce sušené máty
  • 1 lžička chilli vloček (lze vynechat)
  • Špetka sladké papriky
Reklama

Postup

  1. Ze všech surovin vypracujte těsto – je třeba ho 5 až 10 minut propracovávat, aby bylo hezky hladké a pružné. Zabalte do fólie a nechte 30 až 60 minut v chladu odpočinout.
  2. Mezitím se pusťte do náplně: maso ochuťte najemno nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, sekanými bylinkami (mátu určitě nevynechejte!), solí a čerstvě mletým pepřem.
  3. Jogurt smíchejte s prolisovaným česnekem dle chuti a trochou soli a nechte zatím v lednici. Kontrast chladivého jogurtu s horkými knedlíky a ostrým máslem je dokonalý.
  4. Máslo asi 2 minuty zahřívejte s protlakem, mátou, chilli dle chuti a trochou papriky, až se hezky rozvoní.
  5. Na pomoučené ploše pak do tenka rozválejte polovinu těsta, rozkrájejte na čtverce, na každý dejte kuličku náplně a okraje spojte jako na obrázku. Velikost čtverců a potažmo knedlíčků záleží na vaší trpělivosti a zručnosti – já těmito vlastnostmi příliš neoplývám, takže volím hranu 4 až 5 cm.
  6. Knedlíčky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo posypaný moukou a stejně postupujte se zbytkem těsta.
  7. Manti vařte v osolené vroucí vodě dle jejich velikosti 5 až 8 minut, poté sceďte, naaranžujte na talíř s připraveným jogurtem a přelijte horkým máslem.

Navařte si do zásoby: Když už se do přípravy knedlíčků dáte, nachystejte jich rovnou více! Hotové je nejprve při 180 °C 8 až 10 minut lehce dozlatova předpečte, nechte vychladnout, v uzavřené dóze zamrazte a před servírováním už jen uvařte. Předpečením dodáte těstu skvělou, lehce oříškovou chuť.

Kde koupit mleté jehněčí: Já jehněčí kupuji přímo na farmě (Horský statek Abertamy), ale seženete ho i na Košíku nebo (ne mleté) Scuku a Rohlíku. Často ho také mají v arabských potravinách nebo některých řeznictvích.

Reklama
Reklama