skip to main content

Roastbeef bez začouzeného bytu, spálené pánve a velké námahy? Jde to!

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Snad pro vás byl roastbeef doposud „sváteční“ záležitostí proto, že vás odradila pracná příprava v kombinaci s připečenou pánví a doprovodem v podobě kouřového aroma. Naučte se jednoduché triky, jak si práci zjednodušit a nepřijít přitom o kýžený výsledek. Je to snazší, než se zdá. A pokud doma máte teploměr pro měření teploty uvnitř masa, odbude vám i starost hlídat si čas.

Jak na ten nejlepší roastbeef?

  1. Dobré maso – vyzrálý hovězí nízký roštěnec. Nemusí jít o luxusní maso z dovozu, stačí poctivý kus hovězího z českých chovů, které je však dostatečně vyzrálé, aby maso nebylo tuhé a žvýkavé.
  2.  Marinování – ideálně přes noc. Nicméně je možné roastbeef připravovat rovnou. Základ je opět dobré maso, které má samo o sobě skvělou chuť. Marinovat ho můžete v klasické hořčičné marinádě nebo můžete zkusit i bylinkové či pikantnější varianty. 
  3. Očištění masa – tuhé blány kolem masa odřízněte. Nikdo nechce žvýkat nestravitelné komponenty jinak skvělého pokrmu. Pokud necháte na mase tukovou vrstvu, nařízněte ji do kříže, aby se maso nemělo tendenci místy smršťovat.
  4. Svázání – kolem dokola maso svažte provázkem, aby drželo tvar. Není nutné štrikovat pravidelné řeznické uzlíky, dbejte však na to, aby bylo maso pravidelně ovázané a zpevněné do pokud možno úhledného tvaru.
  5. Pokojová teplota – maso před pečením nechte půl hodiny až hodinu odstát mimo lednici, aby nedostalo teplotní šok. 
  6. Zatáhnutí masa a dopékání – prudké opečení povrchu masa zajistí, že šťáva zůstane uvnitř. To se dá zvládnout nejen na pánvi, ale i v troubě. Trouba nejen, že vám ulehčí práci, ale taky předejde začouzenému ovzduší v kuchyni. Po prudkém několikaminutovém zapečení následuje dopékání při nižší teplotě.
  7. Odpočinek – po upečení nechte maso 10 minut odpočívat, aby se šťáva mohla v klidu rozležet po celé délce i šířce masa.

Ingredience:

  • 1 až 1, 5 kg nízkého roštěnce
  • 1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl
Reklama

Postup

  1. Maso odblaňte. Vrstvičku tuku můžete nechat, ale nařežte ji ostrým nožem do mřížky. Maso svažte provázkem, aby při pečení zůstalo kompaktní a nerozjíždělo se do stran. 
  2. Z hořčice, worcesterové omáčky a špetky pepře vymíchejte marinádu.
  3. Maso lehce posolte ze všech stran. Marináda je také slaná, proto to se solí nemusíte přehánět. Maso ze všech stran potřete a nechte 30 až 60 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pro lepší chuť ho můžete nechat marinovat přes noc a hodinu před pečením vyndejte z lednice.
  4. Do trouby vložte plech vyložený pečicím papírem. Troubu zapněte na maximum (cca 250 °C). Maso položte na rozpálený plech. Po 5 minutách teplotu ztlumte na 170 °C. Troubu můžete krátce otevřít, aby z ní uniklo trochu tepla. Pečte 40 minut. 
  5. Roastbeef vyndejte a nechte 10 minut odpočívat. Poté kolmo na vlákna krájejte na tenké plátky anebo skladujte v lednici maximálně 2 dny. Na tenké plátky se vždy lépe krájí maso vychlazené. Z horkého masa proto krájejte plátky o něco širší, aby se vám nepotrhal. 

Na každých 450 g masa platí orientačně tato doba pečení:

  • Medium-rare: 10 až 15 minut (teplota uvnitř masa 55 až 60 °C)
  • Medium: 15 až 20 minut (teplota uvnitř masa 63 až 66 °C)
  • Well-done: 25 až 30 minut (teplota uvnitř masa 68 až 74 °C)

Tipy na servírování:

  • Teplý roastbeef podávejte s vařenými brambory a majonézou nebo různými dipy, remuládami a omáčkami. Můžete ho také servírovat se salátem anebo s pečivem. 
  • Roastbeef skvěle chutná s kyselými okurkami, kapary, hořčicí a křenem. Tuto kombinaci si vychutnáte jak v teplé variantě, tak ke studenému roastbeefu, a to například v podobě chlebíčků a kanapek.
  • Roastbeef využijete také do sendvičů a baget nebo na studené mísy.