Toad in the hole neboli ropucha v díře je roztodivný název pro pečené klobásy v yorkshirském pudinkovém těstě. Britové mají nadýchaný yorkshirský pudink ve velké oblibě i jen tak samotný, někdy jej naopak polévají masovou či cibulovou omáčkou. My vám jej dnes servírujeme s výbornou salsicciou, lehkým salátkem a cibulovým čatní.
Nahřátý tuk s předpečenými klobáskami vyžene pudinkové těsto do výšin – způsobí jeho nadýchanost, lehkost i křupavost. Do lahodných oblak se pak zakrojíte s neskrývanou radostí a chutí. Podělte se o tento chuťový zážitek i se svými hosty. Budou překvapeni nejen výtečnou chutí, ale také samotným názvem.
Toad in the hole aneb ropucha v díře (klobásky pečené v yorkshirském pudinku)
Na yorkshirský pudink potřebujete:
- 200 g hladké mouky
- sůl
- 3 vejce
- 260 ml plnotučného mléka
- 1 lžíci jemné hořčice
Na 4 porce dále pak:
- 600 g (8 až 10 ks) kvalitních klobásek (salsiccia)
- ½ bílé cibule
- ½ červené cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- salát Red chard (listy červené řepy)
- výhonky hrášku
- microgreens (pikantní hořčice)
- bylinky na ozdobu (rozmarýn, tymián)
- cibulové čatní
Postup
- Prosátou mouku smíchejte se solí a doprostřed udělejte důlek. Přidejte do něj rozmíchaná vejce a poloviční množství mléka. Vyšlehejte do jemné konzistence.
- Postupně přilijte zbylé mléko a dochuťte hořčicí. Vyšlehejte hladké těsto bez hrudek a nechte jej alespoň 30 minut odpočinout.
- Klobásky a na měsíčky nakrájenou cibuli vložte do pekáče o rozměrech 30 x 25 centimetrů, promíchejte s olejem a pečte při 220 °C asi 20 minut do jemného zezlátnutí.
- Formu opatrně vyjměte z trouby a těsto rozlijte mezi klobásky. Vložte formu opět do trouby a pečte dalších 25 minut dozlatova.
- Těsto za tu dobu pěkně vyběhne, bude zlatavě hnědé a po okrajích až křupavé. Během pečení v žádném případě neotevírejte dvířka trouby, aby těsto nespadlo.
- Smícháním listů červené řepy, výhonků hrášku a pikantní hořčice připravte lehký salát. Můžete jej přelít dresinkem z olivového oleje, medu, citronové šťávy a vločkové soli.
- Yorkshirský pudink s klobáskami posypejte po dopečení nasekanými bylinkami. Podávejte s lehkým salátkem a cibulovým čatní.
Tipy & triky
- Těsto nechte skutečně alespoň 30 minut odležet, aby mouka stihla absorbovat tekutinu. Získáte tím zároveň mnohem lehčí, křupavější a nadýchanější výsledek. Těsto můžete nechat odležet v lednici i přes noc, pokud nespěcháte.
- Pokrm je možné přelít oblíbenou omáčkou. Hodí se klidně pověstná univerzální hnědá (náš recept najdete tady), šťáva z pečeného kuřete nebo v sezoně houbová.