Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Ani v pracovní dny, kdy na vaření kolikrát nezbývá moc času ani energie, není nutné se odbývat polotovary nebo ne zrovna nejzdravějším jídlem z donášek. S trochou cviku při krájení totiž máte za 20 minut uvařené teplé jídlo s masem, křupavou zeleninou i něco (bezlepkové) přílohy. Tyto krémové nudle po čínsku mají navíc tolik možných obměn, že nemusíte dvakrát jíst to samé.
Rychlé asijské nudle s mletým vepřovým masem a zeleninou
Na 5 porcí potřebujete:
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 svazek jarní cibulky nebo 1 velká cibule
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 lžíce čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- ¼ lžičky chilli vloček
- 1 lžička koření pěti vůní
- 2 lžíce medu nebo hnědého cukru
- 4 lžíce tmavé sójové omáčky
Na nudle a zeleninu:
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 malé špičaté zelí (500 g) či jiná zelenina (viz níže)
- 180 g rýžových nudlí
- Sůl
- 3 plné lžíce arašídového másla nebo tahini
- 4 lžíce světlé sójové omáčky
- ½ hrnku horké vody
Na posypání:
- 1 hrst arašídů nebo lžíce sezamu
- Čerstvý koriandr, bazalka nebo jarní cibulka
Postup
- Nejprve ve woku či velké pánvi opečte zelí: rozčtvrťte ho, vykrojte středový košťál, zbytek pokrájejte na nudličky a zprudka orestujte na směsi olejů. Jde o to, aby zelenina změkla, ale přitom si zachovala křupavost.
- Zelí vyndejte stranou, do pánve vlijte zbylý olej a na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Když trochu změkne, přidejte maso a za častého míchání ho zprudka orestujte dozlatova. Vmíchejte nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek, chilli dle chuti, koření pěti vůní a med a ještě chvíli restujte, až se vytvoří lehce karamelová krustička. Zakápněte sójovkou a případně dosolte.
- Mezitím uvařte nudle v osolené vodě dle návodu na obalu a arašídové máslo či tahini rozmíchejte se sójovkou a horkou vodou. Ke scezeným nudlím pak tuto směs spolu s opečeným zelím vmíchejte, prohřejte a případně dochuťte.
- Nudle a maso podávejte vedle sebe nebo promíchané. Posypejte sezamem, sekanými arašídy (pro lepší chuť je ještě nasucho opražte) nebo sekanými bylinkami a máte hotovo!
Další možnosti: Zeleninu vždy namíchejte dle sezony a stavu vaší lednice, hodí se i klasické a pekingské zelí, růžičková kapusta, paprika, brokolice, mrkev, celer, cuketu, baklažán a další. Stejně tak můžete obměňovat nudle (pohankové soba, vaječné nebo třeba udon) i maso – kromě mletého se hodí jakékoli minutkové hovězí či vepřové i kuře.