Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Tento dezert spojující úžasné chutě královských datlí medjool, pistáciíkardamomu se díky nim nese tak trochu v orientálním duchu. Máta s limetou zase tomuto měkkému, sladkému a u srdce hřejícímu koláči přináší svěžest i příjemný vzhled. Je to taková pochoutka, že byste si ji možná rovnou měli udělat z dvojitého množství. V létě můžete k datlové buchtě s jemným arašídovým krémem podávat třeba pistáciovou zmrzlinu a přidat jí tak, kromě limety s mátou, ještě více na svěžesti.

Datlová buchta s arašídovým krémem, pistáciemi a mátou

Na formu o velikosti 28 x 23 cm potřebujete:

  • 180 g datlí medjool
  • 80 ml horké vody
  • 100 g změklého másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 170 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
  • 60 ml mléka

Na krém z arašídového másla:

  • 125 g mascarpone
  • 150 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia)
  • 75 g jemného arašídového másla
  • 15 ml agáve sirupu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžíci krémového bílého jogurtu

Na dohotovení:

  • loupané nesolené pistácie
  • čerstvou (citronovou) mátu
  • limetovou šťávu

Postup

  1. Datle vypeckujte a nakrájejte nadrobno. Dejte je do misky a zalijte horkou vodou. Promíchejte a nechte vodu do datlí nasáknout. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny (nejlépe v míse kuchyňského robota) a poté přidejte vejce. Vyšlehejte metličkou ve světlou jemnou směs. V jiné míse smíchejte mouku se špetkou soli a kypřicím práškem, společně promíchejte a prosejte k vyšlehané směsi. Vlijte mléko, přidejte nasáknuté datle a vše pečlivě promíchejte. 
  2. Formu vyložte pečicím papírem (nejprve jej zmuchlejte a poté rozprostřete do formy, bude tak lépe držet tvar) a vlijte do ní připravené těsto. Pomocí stěrky rozetřete těsto rovnoměrně po celé ploše. Poklepejte lehce formou o desku, ať zaručíte rovnoměrnost těsta, a vložte ji do rozehřáté trouby. Pečte při 180 °C cca 35 až 40 minut dozlatova. Po vpíchnutí špejle do těsta by se na ni nemělo již lepit.
  3. Zatímco se buchta peče, připravte arašídový krém. Jednoduše vložte do mísy všechny ingredience a vymíchejte hladký a pevný krém. Odložte jej prozatím do lednice. Upečenou datlovou buchtu nechte vychladnout. Na její povrch pak naneste připravený krém a vypouklou stranou lžíce rozetřete tak, že vzniknou na jejím povrchu ozdobné prohlubně a špičky. Pistácie i mátu nakrájejte nahrubo. Datlovou buchtu obojím posypejte a nakonec zakapejte limetovou šťávou.