V čase vánočním se na našem stole delikatesy z různých koutů světa koncentrují více než kdy jindy. U milovníků těch španělských se s velkou pravděpodobností objeví i sýr manchego a salám chorizo. Jejich spojení v podobě slaných sušenek, které mohou suplovat sladké cukroví, si zamilují určitě také ti, co se na španělské delikatesy vyloženě nezaměřují nebo si k nim (ještě) nenašli cestu. Pikantní chuť krekrů se mezi řadou dalších pochutin rozhodně neztratí. Chutnat budou jak samotné, tak i jako doplněk k uzeninovému prkénku.

Slané cukroví: sušenky s chorizem a sýrem manchego

Na 2 plechy potřebujete:

  • 80 g salámu chorizo
  • 70 g sýru manchego
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 130 g hladké mouky
  • ½ lžičky uzené papriky
  • Špetka soli
  • 100 g másla

Postup

  1. Salám chorizo nakrájejte na malinké kousky a sýr nastrouhejte najemno. Fenykl nasucho opečte na pánvi a pak rozdrťte v hmoždíři.
  2. V míse smíchejte mouku, uzenou papriku, špetku soli, salám, sýr a fenykl. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a zpracujte těsto. Z těsta vytvarujte váleček o průměru cca 4,5 cm. Zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 až 40 minut do mrazáku.
  3. Váleček nakrájejte na půlcentimetrové plátky a ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C 17 minut.  Vychladlé sušenky přendejte do uzavíratelné krabice a skladujte v chladu a temnu.

Tip: Do sušenek můžete přidat hrst najemno pokrájené petržele.