skip to main content

Salát místo dezertu nebo dezert místo salátu? Kombinace kaki & brie zastoupí obojí

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Salát místo dezertu nebo dezert místo salátu? Salát s kaki a brie uspokojí vaše chutě, ať už budou na salát, nebo na dokonalou tečku za menu. Sýr a ovoce jsou totiž (nejen) ve Francii servírovány právě jako dezert. Sýr se svou lahodnou chutí a mnohdy i výrazným aroma zaměstná smyslové buňky natolik, že pomyšlení na sladký dezert zcela přebije. 

Byla by škoda nevyužít sezony kaki, které perfektně ladí například s brie nebo červenou řepou. A červená řepa zase ladí s křenem. Nebojte se tyto ingredience spojit dohromady a vykouzlete si fantastický salát plný vitaminů.

Ingredience na 4 porce:

Reklama
  • 4 hrsti mixu salátů – použila jsem dubový salát, špenát a rukolu – rukolu doporučuji pro její výraznou chuť
  • 1 dobře zralé kaki
  • 1 středně velká červená řepa
  • 120 g sýru brie
  • Hrst piniových semínek
  • Hrst semínek z granátového jablka
  • 1 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
  • Čerstvý křen
  • Olivový olej
  • Sůl

Postup

  1. Salát rozprostřete na talíře nebo velkou mísu – záleží, zda budete připravovat salát po jednotlivých porcích, anebo na velký talíř, odkud si každý bude sám nabírat.
  2. Kaki i řepu oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Ty rozprostřete po salátu. Brie nakrájejte na plátky a položte je na salát. 
  3. Piniová semínka nasucho opečte na pánvi. Piniovými semínky, semínky z granátového jablka a pažitkou rovnoměrně posypejte salát. 
  4. Nakonec lehce zastrouhejte čerstvým křenem a pokapejte olejem. Zlehka osolte a ihned servírujte.

Salát s pečenou řepou: Pokud vám nevyhovuje řepa čerstvá, klidně použijte tu předvařenou nebo ji upečte. Celou neoloupanou ji zabalte do alobalu, při 200 °C pečte asi hodinu doměkka a poté oloupejte. Ideální je to dělat v době, kdy pečete něco jiného, a řepu do trouby jen přidáte.