Vrchol léta je bohužel za námi, ale salátová sezona tím rozhodně končit nemusí. Možná že s klesajícími teplotami klesá i vaše chuť na svěží misky plné čerstvé zeleniny. Stoupat bude potřeba teplých jídel, což otevírá dveře teplým salátům. Tento lilkový salát s pečenými batáty a čočkou je příjemně vyvážená záležitost. A to jak po stránce chuťové, tak výživové.
Čočku beluga můžete v salátu nahradit čočkou puy nebo jinou luštěninou, kterou máte rádi. Jako další alternativa se nabízí quinoa, která se hodí i do jiných salátů. A pokud máte rádi baklažány, zkuste i italskou klasiku Parmigiana di melanzane.
Veganský salát z pečeného lilku, batátů a čočky
Na 2 porce potřebujete:
- 2 malé lilky (500 g)
- 1 středně velký batát (300 g)
- Olivový olej
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky mleté uzené papriky
- ½ lžičky sušeného česneku
- 50 g černé čočky beluga (nebo zelené drobnozrnné čočky puy)
- Semínka granátového jablka
Zálivka:
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička javorového sirupu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžičky bílého sezamu
- 1 lžíce nadrobno nakrájeného koriandru
- 8 až 10 lístků máty
- Sůl
Dip k podávání:
- 3 lžíce kokosového jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl
- 1/3 lžičky koření sumah
Postup
- Lilky zbavte stopek. Poté nakrájejte na klínky, resp. na osminky. Pokud máte větší a delší baklažán, překrojte jej napůl. Lilek ze všech stran osolte a nechte 45 minut vypotit.
- Lilky omyjte pod studenou vodou a dobře vysušte papírovou utěrkou. V misce rozmíchejte 1,5 lžíce olivového oleje, špetku soli, mletý pepř, koriandr, uzenou papriku a sušený česnek a v marinádě lilky dobře obalte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte si místo ještě na batát.
- Batát oloupejte a nakrájejte na klínky. V čisté misce zakápněte trochou oleje, osolte a opepřete a promíchejte. Položte vedle lilku na plech a společně pečte v troubě vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch cca 20 minut doměkka.
- Čočku se špetkou soli vařte pozvolna doměkka. Sceďte.
- V misce promíchejte ingredience na zálivku: oba oleje, javorový sirup, citronovou šťávu, sezam, nadrobno nakrájený koriandr a mátu a sůl. Zálivku vmíchejte do okapané čočky.
- Promíchejte ingredience na dip a z granátového jablka vytlučte zrníčka. Na talíře naservírujte pečenou zeleninu. Posypejte ochucenou čočkou a semínky granátového jablka. Podávejte s kokosovým dipem.
Co je to sumah: Toto koření má tmavě červenou barvu, lehce nakyslou chuť a seženete ve specializovaných obchodech s kořením nebo v některých online supermarketech. Sumah můžete využít k dochucení ryb, kebabů, pilafů, luštěninových pokrmů, salátů atd. Používá se zejména v orientální a středomořské kuchyni.