Když se letos nechystáte do orientu, musí orient za vámi. Voňavé a šťavnaté kebaby se salátem tabbouleh vás tam totiž alespoň na moment přenesou.

Přísady použité k dochucení masa potěší především milovníky kuchyně Blízkého východu. Kdyby se vám ale orientální ochucení časem přejedlo, můžete kebaby dochutit i jinak a doladit tím směrem také doplňky a přílohy: namísto fety použijte do kebabů necelé poloviční množství parmezánu, z bylinek vyberte třeba bazalku a tymián, můžete přidat i nějaké to sušené rajče a rázem jste v Itálii. Jako přílohu můžete podávat salát panzanella. Ke španělskému rázu se přiblížíte zase sýrem manchego, olivami a například uzenou paprikou. Jako přílohu servírovujte pečené brambory.

Velice osvěžující salát tabbouleh jsem v tomto případě připravila s bulgurem, který může suplovat například quinoa, kuskus nebo pohanka. Doporučuji bulgur vařit předem, aby vám stačil dobře vychladnout. Salátu svědčí i vychlazení v lednici, v tom případě ale přidejte sůl až těsně před podáváním. Jakmile totiž salát osolíte, rajčata pustí více šťávy, což salátu nesvědčí.

Hovězí kebaby v cuketě s tahini dipem a salátem tabbouleh

Na 4 porce potřebujete:

  • 50 g střídky bílého pečiva, den starého
  • 30 g piniových semínek
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 žloutek
  • 60 g sýru feta
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Sůl & pepř

Tahini dip:

  • 2 plné lžíce tahini pasty
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce vody
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
  • Pár snítek koriandru
  • 1 lžička uzené mleté papriky
  • Sůl

Navíc:

  • 2 cukety
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř

Tabbouleh:

  • 100 g bulguru
  • 4 větší rajčata
  • 2 až 3 jarní cibulky
  • 2 hrsti petrželky
  • Asi 5 snítek máty
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Bulgur uvařte doměkka a nechte vychladnout.
  2. Pečivo natrhejte na malé kusy a v misce zalijte 70 ml teplé vody. Prsty promíchejte a nechte odstát.
  3. Piniová semínka nasucho opečte na pánvi.
  4. Do větší mísy vložte mleté maso. Přidejte žloutek, rozdrobenou fetu, najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, najemno nakrájený rozmarýn, petržel, římský kmín, koriandr, oregano, sůl a čerstvě mletý pepř. Pečivo znovu prsty promíchejte a přendejte k masu. Přidejte opečená pinová semínka a dobře celou směs promíchejte. Dejte odležet do lednice.
  5. Cuketu nakrájejte na plátky silné asi 3 až 4 mm. Rozpalte pánev, potřete trochou oleje a cuketu opékejte dozlatova z obou stran. Každou stranu lehce osolte. Dávejte zatím stranou na talíř.
  6. Než opečete všechnu cuketu, pusťte se do tvarování kebabů. Z masové směsi tvarujte válečky dlouhé asi 8 cm, silné asi 2,5 cm. V pánvi rozehřejte trochu oleje a kebaby zprudka opečte, aby se zatáhly. Přetáčet je můžete po třetinách. Opečené kebaby odkládejte na talíř.
  7. Každý masový váleček obtočte kouskem cukety a pokládejte spojem vespod na plech vyložený pečicím papírem. Lehce opepřete. Při 200 °C v režimu horkovzduch pečte 15 minut v troubě.
  8. Promixujte ingredience na dip a prozatím jej odložte stranou.
  9. Rajčata zbavte tekutých vnitřků a pak nakrájejte na drobné kostičky. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno. Petržel a mátu nasekejte najemno. Bulgur, rajčata, cibulku, bylinky, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř promíchejte ve větší míse.
  10. Kebaby servírujte s dipem a čerstvě připraveným salátem.