Morek je surovina, u které se potkávají zdravou výživou dětí posedlé blogerky i gurmáni milující lehce dekadentní chuťové požitky. Morek je totiž zásobárnou živin v těle, zároveň je to téměř stoprocentní tuk. Velká část jsou ovšem tuky zdravé a obsahuje také ohromné množství minerálů a vitaminů užitečných mimo jiné pro dobrou kvalitu kostí či správné mozkové funkce.

Morek je třeba tepelně zpracovávat buď velice pozvolna na nízkou teplotu (a ráno si tak místo hrsti potravinových doplňků dopřát šálek horkého vývaru), nebo naopak krátce na teplotu vysokou, což je případ dnešních receptů. Morek se dá používat místo másla (odtud pojem kovbojské máslo), a to jak v případě klasických topinek s česnekem, tak v podstatně lépe vyhlížející a prezentovatelné formě našlehané pěny. Právě šlehaný morek můžete i skladovat a mít tak připravený k dalšímu použití –⁠ pro dodání živin do dětských příkrmů nebo ochucený solí, pepřem a bylinkami místo másla.

Pečené morkové kosti

Potřebujete:

  • 1 kg nařezaných morkových kostí

K podávání:

  • Chleba
  • Vločková sůl & pepř, česnek, petržel
  • Šalotka či červená cibule

Postup

  1. Když si vzpomenete, kosti nejprve na několik hodin namočte do studené vody, abyste je zbavili případných zbytků krve. Z mé zkušenosti to ale není vůbec nutné.
  2. Kosti vyskládejte nastojato (řezem s větším množstvím morku navrch) do pekáčku a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte zhruba 20 minut, až morek zezlátne a odchlípne se od kosti. 
  3. Mezitím si na sucho na pánvi či v toustovači opečte topinky, oloupejte česnek a případně pokrájejte petržel a cibulku k podávání. Připravit můžete také směs na způsob chimichurri: petržel a cibuli nasekejte a promíchejte s prolisovaným česnekem, trochou olivového oleje, citronu, soli a čerstvě mletého pepře.
  4. Horký upečený morek ihned mažte na česnekem potřené topinky, osolte a opepřete, dle chuti doplňte dalšími surovinami a hodujte!

Kde koupit morkové kosti: Spíše než v supermarketech kosti hledejte v klasických řeznictvích, na jistotu pak v Makru, na Košíku a online u řezníků či farem s rozvozem.

Šlehaný morek pro děti & místo másla

Potřebujete:

  • 1 kg nařezaných morkových kostí
  • Sůl & pepř (lze vynechat)
  • Špetka tymiánu (lze vynechat)

Postup

  1. Kosti vyskládejte nastojato (řezem s větším množstvím morku navrch) do pekáčku a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte 15 až 25 minut, až začne vytékat tuk a morek se odchlípne od kosti. Nechte chvilku vychladnout, morek vydloubněte do vyšší nádoby, do které slijte i veškerý vypečený tuk. Pro perfektně jemný morek můžete vše nejdřív v plecháčku zahřát, nechat rozpustit, a poté přecedit přes kovové sítko.
  2. Přidejte špetku soli, čerstvě mletého pepře a tymiánu (pro děti tyto suroviny spíše vynechte) a nechte v lednici vychladnout.
  3. Elektrickým šlehačem vyšlehejte zatuhlý morek do bílé pevné pěny. Uchovávejte v lednici, nabírejte vždy čistou lžičkou a spotřebujte do 3 týdnů. Používejte místo másla (např. na topinky, steak, pod vejce či na pečenou zeleninou) a pro dodání živin přimíchávejte do dětských příkrmů od šestého měsíce věku.

Tip: Vydlabané kosti nikdy nevyhazujte, ale použijte do vývaru, dodají mu živin i bez morku!