Ani ne rok po otevření své cukrárny v přízemí Werichovy vily na pražské Kampě může Iveta Fabešová (a všichni fanoušci špičkové cukrařiny) slavit úspěch – v elegantní kavárně se dveře netrhnou, a pokud chcete mít šanci na volný stoleček, musíte dorazit mezi jedenáctou a druhou odpoledne. To však neplatí o víkendu, kdy se prostor plní zájemci o brunch.

Iveta na léto uvádí nové menu s kávovými drinky (usrkávat můžete Espresso Martini, kávovou limonádu či Cappuccino Avalanche) a dezerty založenými na ovoci spíše než čokoládě, karamelu a ořeších. „Čokoládu ani kakao jsem určitě nezavrhla, teď je ale čas na svěží chutě a barvy,“ říká známá cukrářka. „S tím, jak už všichni toužíme po teplejším počasí a slunci, mi začínala lézt na nervy vitrína plná hnědých tónů. Zařadili jsme několik nových dezertů, ve kterých je dominantní ovoce a jejichž spojovatelem je lehkost,“ dodává. Jeden lehký (v obou slova smyslech) dezert připravila i pro nás. Ten ovšem na menu nenajdete, protože se jedná o recept připravitelný i námi, obyčejnými smrtelníky. Borůvková panna cotta je snadná na přípravu a ingredience, a použít na ni můžete jak silikonové formičky, tak běžné skleničky, u kterých vám navíc odpadá napětí při pokusu o jejich vyklopení.

Borůvková panna cotta s limetkou

Na 4 porce borůvkového želé potřebujete:

  • 3 g plátkové želatiny
  • voda na želatinu
  • 250 g borůvkového pyré
  • 10 g limetkové šťávy

Na panna cottu:

  • 5 g plátkové želatiny
  • voda na želatinu
  • 30 g cukru krupice
  • 300 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 g borůvkového pyré
  • čerstvé ovoce na dozdobení

Postup

  1. Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Stačí pár minut, než změkne. Poté přebytečnou vodu z želatiny vymačkejte. Pyré (=rozmixované a případně propasírované borůvky) zahřejte, přidejte želatinu a limetkovou šťávu a promíchejte. Želatina se musí rozpustit. Pokud nemáte dostatečně sladké borůvky, směs dle chuti doslaďte.
  2. Připravené želé nalijte do silikonových formiček zhruba do výšky 0,5 cm a dejte zamrazit.
  3. Želatinu na panna cottu dejte opět nabobtnat do studené vody, přebytečnou vodu poté z želatiny vymačkejte.
  4. Vanilkový lusk podélně rozřízněte nožem a vyškrábněte semínka. V kastrůlku zahřejte cukr, smetanu, semínka z vanilkového lusku a pyré na 60 °C. Odstavte a přidejte želatinu.
  5. Nalijte do formiček se zmraženým borůvkovým želé a dejte znovu zamrazit zhruba na dvě hodiny. Následně vyndejte z forem, nechte povolit a dozdobte čerstvým ovocem.

Tipy od Ivety Fabešové:

  • Želatina se vždy musí nechat nabobtnat ve studené vodě, v horké vodě by se rozpustila.
  • Limetka a borůvky tvoří skvělou chuťovou kombinaci.
  • Připravené želé je lepší dát do mrazáku. Ve fázi, kdy na něj budete nalévat panna cottu, potřebujete pevný základ. Jinak by se vám obě vrstvy spojily dohromady, což není žádoucí.
  • Ideální teplota k rozpuštění želatiny je 60 °C.
  • Vanilkový lusk dejte po vyndání semínek vysušit do trouby a pak rozmixujte. Získáte skvělý vanilkový prášek, který můžete použít do buchet, koláčů nebo například do bábovky
  • Na panna cottu jsou nejlepší silikonové formy, ale pokud je nemáte, skvěle vám poslouží i jakékoliv skleničky. Ty však nedávejte do mrazáku, ale jen vychladit do lednice.