Jedlé kaštany se svou nasládlou chutí a jemnou konzistencí skvěle hodí do sladkých i slaných receptů. Ať už se pustíte do klasických pečených kaštanů, čokoládové pěny s kaštany, nebo vyzkoušíte kaštanový cheesecake, určitě se stanou vaší oblíbenou podzimní surovinou.

V naší bábovce používám už hotové slazené kaštanové pyré, které lze sehnat v obchodech se zdravou výživou, maďarských potravinách nebo na Rohlíku.

kastanova babovka

Kaštanová bábovka

Na 1 menší bábovku (forma cca 1,1 l) potřebujete:

  • 4 vejce
  • Špetka soli
  • 50 g cukru krupice
  • 200 g kaštanového pyré 
  • 80 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 25 ml rumu tuzemáku
  • 75 g hladké mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva

Dále:

  • Moučkový cukr na posypání
  • Mouka a trocha másla na vymazání formy
kastanova babovka

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C, spodní a horní ohřev. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou nebo sladkou strouhankou (z namletých piškotů). 
  2. U vajec oddělte bílky od žloutků. Vyšlehejte bílky se špetkou soli v tuhý sníh, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Pak do sněhu zašlehejte krupicový cukr.
  3. V jiné misce ušlehejte žloutky s kaštanovým pyré, povoleným máslem, vanilkovým extraktem a rumem, dokud nevznikne hladká směs. Pak do ní prosyjte moukou s práškem do pečiva a zamíchejte. Stěrkou do těsta jemně zapracujte bílkový sníh.
  4. Těsto nalijte do připravené bábovkové formy a pečte 40 až 50 minut, nebo dokud špejli zapíchnutou doprostřed nevyndáte čistou.
  5. Bábovku nechte asi 4 minuty odpočinout ve formě, než ji opatrně vyklopíte na drátěnou mřížku. Před podáváním bábovku posypejte moučkovým cukrem.