Mučenka, mák a kokosové mléko. Výborná kombinace exotické chuti, zábavné textury i lákavé vůně. Vláčný chlebíček s maracujou zavání doslova dovolenkovým módem. Svěží aromatická dužina mučenky spolu se zrníčky máku dodává dezertu navíc příjemně křupavý efekt.

S přípravou chlebíčku nezažijete žádná muka a výsledek velmi příjemně překvapí. Mučenka totiž umí dezerty exoticky osvěžit i zatraktivnit svým vzhledem – jemné řezy s kondenzovaným mlékem či pěna s bílou čokoládou jsou toho zřejmým důkazem.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Kokosový chlebíček s mákem, maracujou a kokosovým mlékem

Na formu o velikosti 25 × 13 cm potřebujete:

  • 3 menší vejce
  • 50 g kokosového cukru
  • 100 g krupicového cukru
  • 130 ml kokosového mléka
  • 80 g bílého jogurtu
  • Kůra z 1 bio citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • Dužina ze 2 mučenek (asi 40 g)
  • 220 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 25 g celého máku
  • 30 g jemně mletých blanšírovaných mandlí
  • Máslo na vymazání
  • Polohrubá mouka na vysypání

Na polevu:

  • Dužina ze 3 mučenek (asi 60 g)
  • 2 lžíce světlého třtinového cukru (cca 20 g)
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 až 2 lžíce kokosového likéru
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Vejce s oběma cukry vyšlehejte do pěny. Vmíchejte kokosové mléko, jogurt, citronovou kůru, šťávu a dužinu z maracuji.
  2. V jiné míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, práškem do pečiva, jedlou sodou, celým mákem a mletými mandlemi. Obě směsi smíchejte dohromady a vzniklé těsto nalijte do formy na chlebíček vymazané máslem a vysypané moukou.
  3. Pečte při 180 °C 40 až 50 minut a pro kontrolu proveďte test špejlí. Jakmile ji vytáhnete po zapíchnutí do středu těsta suchou, máte hotovo. Pokud by povrch tmavl příliš rychle, přikryjte chlebíček ke konci pečení alobalem.
  4. Dužinu z maracuji, cukr a citronovou šťávu vařte v rendlíku asi pět minut do zhoustnutí. Ochuťte kokosovým likérem a ještě minutu povařte.
  5. Polevou ozdobte vychladlý chlebíček a nakrájejte na porce. Jednotlivé porce můžete dozdobit kokosovými lupínky.

Tipy & triky

  • Pro ještě více kokosové chuti můžete mleté mandle v těstě nahradit strouhaným kokosem.
  • Mučenku skvěle doplní další citrusové tóny, vyzkoušet můžete také čerstvě nastrouhanou limetovou nebo pomerančovou kůru.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič