Bramborové slupky, kedlubnové listy, květákové košťály, mrkvová nať a nálev z cizrny. Pokud vám to spíš než vstupní suroviny do kuchyně připomíná obsah vašeho odpadu, čtěte dále.
Když jsem před více než rokem dopisovala kuchařku Vaříme beze zbytku – Recepty od kořínku až po květ, ani jsem netušila, o kolik aktuálnější bude pro spoustu lidí šetření zdroji letos. I pokud se vás nějaké omezování se nemusí týkat, plýtvat jídlem není cool v žádném ohledu.
Omezit zbytečné vyhazování potravin lze přitom i poměrně bezbolestně: stačí si před nákupem alespoň zhruba naplánovat, co budete v příštích dnech vařit (a nekupovat tak více nevyužitelných čerstvých surovin), umět si poradit se zbytky jídel (vivan las buddha a poke bowls!) a nebát se vytěžit i ty části ovoce a zeleniny, které běžně vyhazujete. Často jsou totiž úplně stejně jedlé jako zbytek dané plodiny (tím spíš, pokud nakupujete v bio kvalitě), stačí je jen dobře omýt a chytře zpracovat. Následující ochutnávka receptů nechť vám je inspirací pro vaše další zero waste pokusy!
Pečené chipsy z bramborových slupek
Sem tam už na chipsy z bramborových slupek narazíte na lístcích prozíravých restauratérů a není se čemu divit: za pár korun vyrobíte skvělou pochoutku doslova z odpadu. Já brambory do většiny jídel neloupu, ale když už na to přijde, je to skvělá záminka pro tenhle křupavý předkrm (který kolikrát zastíní i samotný hlavní chod!). Lupínky můžete smažit, ale stejně dobré a o fous zdravější budou z trouby.
Potřebujete:
- slupky z brambor
- rostlinný olej
Dle chuti:
- sůl
- sušený česnek
- pálivá paprika
- rozmarýn či jiné bylinky
- Slupky používejte z odrhnutých brambor a jen kusy bez tmavých skvrn a zbytků klíčků. Na 30 minut je namočte do studené vody, aby se vyplavil škrob (díky tomu budou krásně křupavé) a případné nečistoty.
- Osušte na papírové či čisté látkové utěrce, v míse promíchejte s dostatečným množstvím oleje, v jedné vrstvě rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut dokřupava. Zkontrolujte už po 10 minutách, aby se slupky nespálily. Druhá možnost je lupínky klasicky smažit ve vysoké vrstvě oleje.
- Ihned po upečení osolte a podávejte.
Tip: Spolu s olejem můžete přidat špetku sušeného česneku, bylinek, papriky či chilli. Solte ale vždy až po upečení, aby lupínky zůstaly hezky křupavé. Stejným způsobem připravíte chipsy i z kořenové zeleniny.
Kedlubnové placičky s ovesnými vločkami a bylinkami
Do těchhle placiček nejenže propašujete spoustu zeleniny i s natí, ale zahuštěné jsou pouze ovesnými vločkami plnými vlákniny a vajíčky, která jim (nebo spíše vám) zase dodávají sytost. S čerstvou mátou a špetkou kurkumy jsou naprosto bezkonkurenční!
Na asi 12 kusů potřebujete:
- 3 větší (1200 g) kedlubny s natí
- 2 jarní cibulky
- 1 hrst čerstvé máty (nevynechejte!)
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 5 stroužků česneku
- 110 g rozmixovaných ovesných vloček, hladké mouky či směsi obou
- 4 vejce
- 1 lžička oregana
- 1 lžička kurkumy
- ½ lžičky mleté pálivé papriky
- sůl & pepř
- olej na smažení
Na dip:
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- ½ hrsti máty
- ½ hrsti koriandru
- ½ citronu
- 1 stroužek česneku
- sůl
- Kedlubny oloupejte (slupky použijte do vývaru), nastrouhejte nahrubo, smíchejte se lžičkou soli a nechte alespoň 15 minut pustit vodu. Mezitím proberte listy: berte jen ty pěkné bez žlutých skvrn, odstraňte tuhé vláknité stonky a vše posekejte nadrobno.
- Odstáté kedlubny pořádně vyždímejte a smíchejte s připravenými listy, nasekanou cibulkou, mátou a koriandrem, přidejte prolisovaný česnek, pomixované vločky nebo mouku, vejce, oregano, kurkumu, papriku, a čerstvě mletý pepř. Podle chuti ještě dosolte a nechte opět minimálně 20 minut odstát – čím déle těstu dáte času, tím lépe se vám budou placičky tvarovat.
- Mezitím si připravte dip: jogurt smíchejte s nasekanými bylinkami a ochuťte prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a solí.
- Rukama tvořte malé placičky a smažte je na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Zdravější je placky olejem jen pokapat a upéct v troubě, ale co chutná lépe, vám asi říkat nemusím…
Květáková polévka s listovými chipsy
Na pečených květákových listech mě baví, jak ze suroviny, která se běžně vyhazuje, vykouzlíte něco, co má snad největší úspěch z celého jídla – listy jsou po upečení krásně křupavé a připomínají chipsy. Košťály polévku zase parádně zahustí a recept funguje stejně dobře i s brokolicí.
Na 4 velké porce potřebujete:
- 1 velký květák i s košťály a listy (1,6 kg)
- 1 velká cibule
- 2 lžíce másla
- slunečnicový nebo olivový olej
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného nebo 2 lžičky čerstvého tymiánu
- špetka muškátového oříšku
- vývar nebo voda
- sůl & bílý pepř
- 150 ml smetany
- 2 hrsti parmezánu
- Několik hezčích listů květáku si dejte stranou, zbytek i s košťály nasekejte a spolu s nahrubo pokrájenou cibulí 10 minut opékejte na směsi másla a lžíce oleje.
- Mezitím zbylé listy promíchejte s poctivou dávkou oleje, solí a čerstvě mletým pepřem a při 190 °C pečte asi 20 minut dokřupava, v polovině zamíchejte.
- K cibulového základu přidejte nasekaný česnek a po pár vteřinách i samotné růžičky květáku, tymián, muškát, sůl a tolik vody či vývaru, aby bylo vše jen tak tak ponořeno. Vařte 20 až 30 minut doměkka, poté tyčovým mixérem rozmixujte, vmíchejte smetanu, parmezán a čerstvě mletý pepř a případně trochu zřeďte. Kdyby vám v polévce po mixování stále zůstala vlákna z košťálů, ještě ji propasírujte. Podávejte s pečenými listy.
Tip: Spolu s listy upečte i několik plátků květákových růžiček a polévku na závěr posypejte ještě nasucho opraženými mandlovými plátky a čerstvým tymiánem. Pro hustší polévku přidejte při vaření i kostky brambor.
Glazovaná mrkev & chimichurri z její natě
Příběh o tom, jak z obyčejné mrkve a její nati, kterou leckdo vyhazuje, vykouzlit luxusní přílohu, zabere jen pár minut… Díky pečení a medovému kabátku mrkev krásně zesládne a s výraznou, lehce pikantní pastou chimichurri se báječně doplňuje.
Na mrkev:
- 1 svazek mrkve
- olivový olej
- med nebo javorový sirup
- sůl & pepř
Na chimichurri:
- 2 hrsti mrkvové nati
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- chilli dle chuti
- sůl & pepř
- Mrkev odrhněte, tlustší kusy podélně prokrojte, přímo na plechu (ten můžete vyložit pečicím papírem) hojně pokapejte olejem a medem, osolte, opepřete a pečte asi 20 minut při 200 °C doměkka. Během pečení jednou zamíchejte.
- Z mrkvové nati otrhejte 2 hrsti lístků, ochutnejte je, zdali nejsou hořké, a rozmixujte je, hodně najemno nasekejte nebo v hmoždíři rozmělněte spolu se šalotkou či kouskem cibule, česnekem, citronovou šťávou, olejem, římským kmínem, špetkou chilli, trochou soli a čerstvě mletým pepřem. Podávejte spolu s pečenou mrkví jako předkrm nebo přílohu.
Tip: Pro sytější jídlo přidejte nasucho opražené nasekané lískové oříšky. A místo římského kmínu klidně použijte jiné koření nebo bylinky (máta, koriandr, oregano).
Čokoládová pěna z nálevu z cizrny (aquafaba)
Aquafaba neboli onen slizký nálev, který vám zbude po scezení cizrny, je sice trochu bizarní surovinou na vaření, ale zároveň naprosto geniální! Vyšleháte ji totiž do pevného sněhu, který využijete všude tam, kde byste v neveganských dezertech dali bílky. A nemusíte se přitom bát, že by bylo jídlo cítit po cizrně. Recept navíc funguje i z koncentrované vody po uvaření cizrny doma.
Na 2 poctivé / 4 dezertní porce:
- 100 až 120 ml aquafaby (nálev z jedné plechovky nebo sklenice cizrny)
- 100 g čokolády na vaření s min. 50 % kakaa
Dle chuti:
- 1 špetka soli
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 špetka chilli
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte), přidejte špetku soli a vanilku, pro výraznější verzi i chilli (k čokoládě je boží!) a nechte chvilku vychladnout.
- Mezitím co nejpoctivěji slijte cizrnu a nálev elektrickým šlehačem vyšlehejte do pevného sněhu, může to trvat až 10 minut. Opatrně pak postupně zapracujte čokoládu, rozdělte do skleniček a nechte několik hodin nebo ještě lépe do druhého dne zatuhnout.
Tip: Pěnou můžete plnit i veganské koláče nebo ji servírovat jen tak s čerstvým ovocem.