Energií nadupané řezy si můžete sbalit i na cesty, ale je potřeba je udržet v chladu. Takže jedině malý chladicí box s sebou. Nebo nevkládejte energii do balení a čokoládovo-mátové řezy si vychutnejte rovnou doma vychlazené. Doplňte je kopečkem mátové zmrzliny, která je příjemně osvěží a získají zase úplně jiný rozměr.

Veganské nepečené mátovo-čokoládové řezy

Na formu o velikosti 20 x 20 cm potřebujete:

  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g kešu ořechů
  • 20 g kakaa
  • špetku soli
  • 180 g datlí medjool
  • asi 1 lžičku vody

Na mátovou vrstvu:

  • 120 g jemného arašídového másla
  • 80 ml kokosového oleje
  • 1 lžičku mátového extraktu
  • ½ lžičky matcha čaje
  • 6 velkých listů máty
  • 2 lžíce limetové šťávy
  • 2 lžíce agávového sirupu

Na čokoládovou vrstvu:

  • 160 ml kokosového mléka
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 200 g kvalitní 70% čokolády

Na ozdobu:

  • limetovou kůru a dužinu
  • kokosové chipsy
  • lístky čerstvé máty
  • strouhaný kokos

Postup

  1. Směs ořechů s kakaem a špetkou soli rozmixujte v mixéru najemno. Přidejte vypeckované a na menší kousky překrojené datle. Mixujte krátkými pulsy, dokud se těsto nespojí a nezvlhne. Podle potřeby setřete těsto ze stěn a znovu rozmixujte. Nakonec k němu kápněte asi půl lžičky vody a už jen ručně promíchejte. Pokud se těsto mezi prsty lepí, má správnou konzistenci. Pokud by se drolilo, přikápněte ještě půl lžičky navíc. Více nebude určitě třeba.
  2. Formu vyložte rozmačkaným (aby dobře držel tvar) pečicím papírem a nechte jej přes formu přečuhovat (s dezertem se pak bude lépe manipulovat). Těsto přemístěte do formy a prsty rovnoměrně rozprostřete po celé ploše. Můžete navrch položit kousek pečicího papíru a přejet těsto rovnou plochou (třeba ještě nerozbalenou tabulkou čokolády) pro opravdu důkladné zarovnání. Spodní vrstvu nepečeného dezertu dejte na cca 20 minut do mrazáku, než na ni přijde vrstva číslo dvě.
  3. Do menší mísy vložte arašídové máslo a kokosový olej. Zahřejte je spolu nad vodní lázní a vymíchejte dohladka. Přidejte mátový extrakt a matcha čaj. Místo matcha čaje můžete rovněž použít prášek z moringy nebo mladého ječmene – každý přispěje trošku jiným odstínem zelené barvy. Ani v jednom případě však nečekejte křiklavě zelenou barvu, to byste museli sáhnout po potravinářském barvivu (a to je zbytečné).
  4. Lístky máty rozmixujte nadrobno s limetovou šťávou a agáve sirupem. Ze vzniklé mátové „šťávy“ přidejte jednu lžíci k arašídové směsi (zbytek můžete použít do drinku) a vše důkladně promíchejte. Prostřední vrstvu s nádechem do zelena nalijte na ztuhlou ořechovo-datlovou základnu, poklepáním o pracovní plochu zarovnejte a dejte prozatím do lednice.
  5. Nad vodní lázní zahřejte kokosové mléko s olejem a pak přidejte na malé kousky nasekanou čokoládu. Míchejte, dokud se směs nespojí a nezíská hladkou konzistenci. Čokoládovou vrstvu nalijte navrch dezertu a pomocí stěrky rovnoměrně rozetřete do všech stran. Postrouhejte kůrou z limety a posypejte kokosovými chipsy. Dejte ztuhnout do mrazáku.
  6. Mátovo-čokoládový čtverec vyjměte za rohy pečicího papíru ven z formy a rozkrájejte na menší čtverce, případně ještě menší obdélníky. Tento dezert je velmi vydatný, a tak (většinou) postačí malý kousek. Řezy můžete před podáváním dozdobit čerstvou mátou, limetkou a strouhaným kokosem či lupínky.

Mátový extrakt: Sehnat extrakt z máty peprné je trošku oříšek, ale samozřejmě to není nadlidský úkon. Zkuste třeba Svetplodu.cz nebo LKstore.cz. Dezert se obejde i bez mátového extraktu, ale přišel by o ten správný šmrnc. Uděláte si jej jednoduše také doma, jen musíte začít o měsíc dříve. Stačí naložit čerstvou mátu peprnou do alkoholu a minimálně měsíc louhovat. Voilà – silný mátový extrakt je na světě a můžete ho používat jako zlepšovák domácích dortů, zmrzlin nebo třeba sušenek.