Na tomto dezertu je nejtěžší vydržet ho nesníst, dokud neztuhne. Tradiční smetanu tentokrát v panna cottě nahraďte svěžím kokosovým mlékem, které se ke grepové šťávě a křupavým pistáciím na povrchu výborně hodí.

Grepová panna cotta z kokosového mléka a citronové trávy

Na 4 porce potřebujete:

  • 200 ml čerstvé grapefruitové šťávy 
  • 2,5 lžičky práškové želatiny
  • 150 g kokosového mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 stonek citronové trávy

Na šlehačku:

  • 150 g smetany ke šlehání
  • 1 lžičku vanilkového cukru

Na ozdobu:

  • sekané pistácie
  • čerstvý grapefruit 
  • jedlé květy
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Do menší misky vymačkejte grapefruitovou šťávu. Do ní nasypte želatinový prášek a nechte pět minut odstát, dokud želatina nenabobtná.
  2. Do menšího hrnce nalijte zamíchané kokosové mléko, přidejte cukr a stonek citronové trávy, který prolámejte, aby se uvolnilo aroma. Kokosové mléko zahřívejte, dokud není teplé a cukr se v něm nerozpustí (nesmí se vařit).
  3. Přidejte směs grapefruitové želatiny a znovu za stálého míchání zahřívejte, želatina se během chvíle rozpustí. Citronovou trávu vyndejte.
  4. Panna cottu nalijte do misek nebo sklenic a nechte v lednici ztuhnout alespoň dvě až tři hodiny.
  5. V míse ušlehejte smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem. Šlehačku pomocí cukrářského sáčku se zdobičkou nastříkejte na panna cottu a před podáváním ozdobte kousky grepu, sekanými pistáciemi a jedlými květy.

Tip: Příště vyzkoušejte klasickou smetanovou panna cottu s šeříkem nebo s kávou.

Foto Svatava Vašková