Grilované kuře. Rozhodně jeden ze symbolů „zlatých devadesátek“, kdy jsme této pochutině přišli masivně na chuť. Je to ideální oběd či večeře, když vaše duše potřebuje utěšit. V angličtině existuje pro takové pokrmy všeříkající termín „comfort food“. Tedy strava, která vás má ukonejšit. A to teď všichni potřebujeme.

Ještě než v Praze existovalo několik výtečných bister, která grilovaná kuřata nabízejí spolu se sofistikovanými přílohami či chlebem z řemeslné pekárny, jste si tuto krmi mohli dopřát třeba v rámci některého z řeznictví v okrajových částech města nebo v podchodech metra.

Nutno dodat, že i z míst, která nevábí svým vzhledem či personálem, je maso grilovaných kuřat pořádně šťavnaté. Důležitá je pouze rotisserie: pokud na ni vidíte a máte kontrolu, odkud vám grilované kuře přistane do balíčku na doma, je vše v pořádku. Navíc máte pocit, že si v papíru odnášíte menu pracujícího lidu i s kompletní atmosférou, která obnáší i nerudnou, či naopak příliš bodrou obsluhu stánku.

Grilované kuře je skvělé jídlo do pandemických časů, můžete si ho doma v rámci skleslé nálady sníst před obrazovkou s vaším oblíbeným seriálem ještě v obalu, protože se vám nechce špinit nádobí.

Kam tedy na to nejlepší grilované kuře v Praze? S sebou samozřejmě, protože všechny níže uvedené podniky provozují výdejové okénko či rozvoz.

Kro Kitchen

Bistro bylo otevřeno v dubnu minulého roku ve Vinohradské ulici, v těsné blízkosti náměstí Jiřího z Poděbrad. Za dobu svého působení si vysloužilo status legendy i další pobočku ve Vršovicích. Vzhledem k tomu, že se před vinohradským podnikem tvořily dlouhé fronty a prostor po pekárně vedle se uvolnil, plánuje Kro Kitchen své znatelné rozšíření.

Vychutnáte si zde nejen famózní kuře, ale především přílohy. Míchaný salát s jogurtem a sezamem, domácí kimchi nebo čalamáda navíc podpoří vaši imunitu. Odneste si odsud také chléb, o jehož kůrce se vám bude ještě zdát.

Pipca

Rotisserie v tomto letenském bistru je zároveň dominantou jeho interiéru. Majitelé se designem inspirovali v Amsterdamu a věřili, že v Česku budou mít úspěch, protože kuře je podle jejich slov nekonfliktní jídlo. Vychutnáte si tady i nádivku nebo ryze americkou přílohu, což je mac and cheese, tedy makaróny se sýrem.

Chickin

Toto dejvické bistro si zakládá na farmářských kuřatech z volného chovu. Chickin je v podstatě alternativa fast foodům, které se na kuře také specializují.

Servírují zde totiž také kuřata smažená, quesadilly, hranolky a další laskominy, které vám sice zvednou cholesterol, ale dodají pocit sytého blaha.

Bufet Karlín

Slušelo by se říct, že módu trendy bister s grilovanými kuřaty odstartoval hlavně karlínský podnik Ambiente, který dnes už neexistuje: Grils. Po dvou letech ale letos v květnu bistro, které nabízelo farmářská grilovaná kuřata, zavřelo své brány a transformovalo se do jiného konceptu. Na bufet, kde nabízí poctivé klobásy, krkovice nebo karbanátky.

Stále pod taktovkou sítě Tomáše Karpíška, takže kvalitou si můžete být jisti. Stejně jako skutečností, že vám připraví opravdu šťavnaté celé, poloviční nebo čtvrtkové grilované kuře s sebou.

Divokou kartou jsou smažená kuřecí křídla, která jsou obalená v mouce z chilli a uzené papriky.