Ať už slavíte Halloween, či dušičky, tyto temné podzimní svátky je třeba si trochu prozářit. V kuchyni se tematicky perfektně hodí jasně oranžová dýně, kterou doplníte černavé palačinky. Takové jídlo bude bavit děti, gurmány i vyznavače gotického rocku a vás jistě potěší i to, že na jejich obarvení nepotřebujete žádnou chemii, jen trochu živočišného uhlí. A tedy můžete konzumaci palačinek označovat vlastně za detox organismu. Jako dezert doporučuji rakvičky.
Slané černé palačinky s dýňovou náplní a kozím sýrem
Na 4 porce potřebujete:
- 3 vejce
- 1 špetku soli
- 500 ml mléka
- 250 g hladké či polohrubé mouky (polovinu lze nahradit pohankovou)
- 5 g aktivního uhlí
- Olej nebo ghí na potření pánve
Na dýňovou náplň:
- 1 malou dýni hokaido (1 kg)
- 3 stroužky česneku
- Sůl & pepř
- ½ lžičky tymiánu, rozmarýnu nebo šalvěje
- 150 g čerstvého kozího sýru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Těsto na palačinky si připravte den předem, díky tomu se nebudou trhat, ani když je uděláte opravdu tenké. Pokud nestíháte, dopřejte těstu odpočinek alespoň 30 minut. Vejce prošlehejte metlou se solí a postupně zapracujte mléko a mouku.
- Živočišné uhlí (tabletky z lékárny) co nejjemněji nadrťte nebo rozmixujte (třeba s částí těsta), aby z něj byl opravdu zcela jemný prášek a nic vám pak nekřupalo mezi zuby. Vmíchejte ho do těsta.
- Troubu vyhřejte na 180 °C. Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte semínka a řezem dolů položte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 až 30 minut doměkka.
- Dýni nechte trochu vychladnout, lžící pak vydlabejte dužinu, kterou rozmixujte nebo rozmačkejte s prolisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem, bylinkami, sýrem a citronovou šťávou. Podle potřeby zřeďte olivovým olejem nebo dále dochuťte, náplň by měla být dost výrazná.
- Nepřilnavou pánev pokapejte trochou oleje nebo přepuštěného másla, dobře ji rozpalte, vlijte necelou naběračku těsta a pánví kružte tak, aby se dotenka rozprostřelo po celé ploše. Když povrch zmatní a začnou se objevovat bublinky, palačinku obraťte a ještě chvilku pečte z druhé strany. Na další palačinky už stačí pánev tukem jen potřít pomocí papírové utěrky. Hotové palačinky skládejte na sebe na talíř a ukládejte do tepla (třeba lehce vyhřáté trouby).
- Palačinky plňte ohřátou náplní a ihned podávejte. Znázorněná „instaverze“ palačinek není příliš praktická na konzumaci, ale docílíte jí tak, že palačinku přehnete napůl, potřete až ke krajům dýní a klasicky srolujete.
Další skvělé náplně: Pokud nemáte rádi kozí sýr, do náplně přidejte gorgonzolu, nivu, čedar či goudu. Dýni a šalvěj výborně doplní i kostičky opečené slaniny, nasekané vlašské ořechy nebo baby špenát, vše jednoduše vmíchejte do hotové náplně.
Halloweenské palačinky nasladko: Uhlím obarvené palačinky můžete plnit i jahodovým džemem a mascarpone, případně těsto dobarvit černým kakaem. Nebo upečenou dýni ovoňte perníkovým kořením či skořicí, oslaďte medem a v palačinkách podávejte s mascarpone nebo smetanou.