Temná podoba a nádherná sezamová vůně sladké dezertní polévky je příjemným zpestřením všedních dní i netradičním překvapením pro vaše hosty.

K vytvoření polévky oblíbené především ve východoasijských zemích vám postačí pár ingrediencí a jistě potěší i její rychlá příprava. Podává se tradičně jako dezert po jídle, pochutnáte si na ní však i k snídani nebo kdykoli během dne. Vyzkoušet ji můžete také ve spojení s rýžovými koulemi Tang Yuan, které jsem vám již představila ve sladké zázvorové polévce.

Foto Jakub Jurdič

Černá sezamová sladká polévka

Na 4 porce potřebujete:

  • 100 g černých sezamových semínek
  • 50 g lepkavé rýžové mouky (sladká rýžová mouka, nikoli klasická)
  • Špetka soli
  • 700 ml vody
  • 60 g tmavého třtinového cukru
  • 150 ml kokosového mléka (min. 60 %)

K podávání podle chuti:

Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Sezamová semínka krátce opražte nasucho na pánvi, dokud se nerozvoní. Jakmile vychladnou, rozmixujte je najemno. Přidejte rýžovou mouku se špetkou soli a mixérem ještě párkrát zapulzujte.
  2. Přilijte vodu a vše spolu znovu promixujte. Směs přelijte do hrnce a přiveďte k varu. Plamen stáhněte na střední, přidejte cukr a nechte jej rozpustit.
  3. Pro bohatší chuť přilijte kokosové mléko a pár minut provařte do požadovaného zhoustnutí. Místo mléka můžete zůstat jen u přidání vody, avšak mléko dodá pokrmu více krémovitosti i chuti.
  4. Sladkou dezertní polévku rozdělte do misek a vychutnejte si ji jen tak posypanou sezamovými semínky nebo s již zmíněnými rýžovými koulemi Tang Yuan.

Tipy & triky

  • Na ozdobu a k finálnímu dochucení dezertní polévky můžete použít i opečené kokosové chipsy nebo nasekané ořechy.
  • Místo rýžové mouky lze použít také lepkavou rýži. Tu je však nutné nechat dopředu pár hodin namáčet.
Foto Jakub Jurdič