Předvánočním shonem nejlépe proplujete se zenovou myslí, absencí vyšinutých příbuzných nebo mírnou hladinkou v krvi. Na první potřebujete terapii a meditaci, na druhé štěstí a na třetí náš námořnický grog!

Zapomeňte na rychlovarkou zalitý tuzemák s oschlým plátkem citronu a připravte si grog tak, jak ho pili námořníci. S trochou štěstí pak doplujete do bezpečného přístavu konce roku s veselou myslí a bez větší psychické újmy.

Proč vůbec ředit rum

Při hledání receptu, jak na ten nejlepší grog, zaplujeme do 17. století a dob zámořských výprav do Ameriky, při kterých námořníci fasovali denní příděl rumu.

Ukázalo se ovšem, že půl litru tvrdého alkoholu denně není nejlepším startem, pokud potřebujete alespoň trochu příčetnou posádku. Příděly se proto začaly na popud admirála Vernona snižovat, a aby nepříjemně střízliví námořníci nehodili kapitána přes palubu, bylo potřeba rum nastavit vodou a dochutit cukrem, kořením a limetou. Citrusová šťáva navíc díky obsahu vitaminu C pomáhala v prevenci proti kurdějím, které decimovaly tehdejší námořnictvo (ano, cítíte správně oslí můstek pro vhodnost grogu do aktuálního období viróz!).

Pro zředěný rum se vžil název „grog“, protože právě „Old Grog“ se přezdívalo jeho strůjci, admirálu Edwardu Vernonovi, jenž byl znám pro svou oblibu kabátů z materiálu zvaného grogrén.

Jaký rum použít na grog

Tuzemák ponechte suchozemským krysám do cukroví a grog si připravte z kvalitnějšího materiálu. Nejstylovější je zámořský rum karibský, a to ideálně přesně podle původní receptury britského námořnictva. Tu po pozastavení rumových přídělů pro námořníky (v roce 1970!) získal podnikavý Charles Tobias, který se pustil do výroby voňavého Pusser’s Rumu. Ten u nás pořídíte nejjednodušeji přes internet, velký výběr mají např. na Warehouse1. Řiďte se zkrátka pravidlem jako u jiného vaření – čím kvalitnější vstupní suroviny použijete, tím lepší bude výsledek.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Nejlepší grog z rumu

Na 2 šálky potřebujete:

  • 400 ml vody
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 svitek skořice
  • 6 hřebíčků
  • 100 ml třtinového rumu 
  • 2 až 3 lžíce limetové nebo citronové šťávy 

Něco navíc:

  • 1 tenký plátek čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky másla

Postup

  1. Vodu s cukrem, skořicí a hřebíčkem pár minut povařte, aby se koření rozvonělo. Přidejte rum a dvě lžíce citrusové šťávy, ale již nevařte, odpařování alkoholu pochopitelně není žádoucí.
  2. Ochutnejte, případně doslaďte či dokyselte, sceďte koření a ihned podávejte nebo přelijte do nahřáté termosky a vyplujte vstříc venkovním dobrodružstvím!

Tipy & triky

  • Karamelový grog: Cukr (raději klasický bílý, ať poznáte, kdy začne hnědnout) nechte nejprve v hrnci pozvolna zkaramelizovat a až poté zalijte vodou a povařte s kořením.
  • Aby se vám nemotala hlava: Jak známo, žvýkání zázvoru (dobře, také popíjení alkoholu) pomáhá proti mořské nemoci. Proto, pokud tušíte obzvláště náročnou plavbu prosincem, přidejte do rozvaru i tenký plátek zázvoru.
  • Grog s máslem: Do každého šálku přidejte lžičku (či více) másla. V horkém grogu se krásně rozplyne a dodá mu sametovou strukturu.
  • Totální paralyzér: Pokud máte pocit, že na setkání s vaší rodinou nepostačí ani galon grogu, připravte si legendární pomerančovou polévku našeho šéfredaktora. Ta funguje jako spolehlivé analgetikum veškerých vánočních bolístek.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová