Tyhle fastfoody jsou jiná liga. A výtečně zvládají i módní smash burgery. Přečtěte si pět tipů, kam na ně zajít a zvednout si náladu v podzimním nečasu.

Smash (splácnutý) burger se od toho klasického liší hlavně ve způsobu přípravy. Tyhle burgery jsou na povrchu křupavé, ale uvnitř neuvěřitelně jemné a vláčné.

Toho kuchaři docílí především rychlostí – burgery se na rozpálené desce upečou velmi rychle, je ale potřeba, aby bylo maso co nejtenčí a nejplacatější. Ideální je tedy přitlačit ho třeba špachtlí ke grilovacímu tálu a po dvaceti vteřinách otočit. 

Smashed

Po zavření Yes burgeru chyběla na Žižkově pořádná burgrárna. To se ale před časem změnilo, a tak si na Seifertově ulici můžete vychutnat pořádně šťavnaté masové placky.

Kromě měkoučké housky a skvělého hovězího dávají do burgerů i pořádnou dávku čedaru. A tak i na místě, kde byste to možná nečekali, na vás čeká fantastické jídlo.

Fatfuck

Jedna z nejlepších burgráren široko daleko se na tuhle variantu burgerů specializuje už od roku 2020, kdy je u nás téměř nikdo jiný nedělal.

Nabízejí ji tu ve dvou verzích – klasik nebo supreme. Stlačené placičky bio hovězího masa s iberijským špekem grilují na přepuštěném másle a vrství s rozpuštěnými plátky čedaru do čerstvě upečené mléčné bulky. 

Vše pak doplní omáčkou dle vašeho výběru, nechybějí plátky kyselé okurky a nasekaná salátová cibulka. A v čem je lepší supreme verze? Místo jedné dostanete hned tři padesátigramové placky vyzrálého hovězího a navrch ještě restované žampiony.

Matoka

Od návštěvy Filadelfie bylo snem majitelů Matoky přivézt do Prahy cheesesteaky, na které se tady specializují od roku 2019. To se jim povedlo, v nabídce nechybí ani spousta různých druhů smash burgerů.

Malé i velké, hovězí, čedar, slanina, karamelizovaná cibulka nebo cibulové kroužky… Stačí si vybrat. 

Smash Burgers 

V našem výběru nesmí chybět ani moravská metropole. Brno šlape v gastronomii na plyn už pěkně dlouho, a tak je jasné, že místním kuchařům neunikly ani smash burgery. A umějí si tady s nimi pořádně pohrát. Tahle brněnská novinka má jasný název Smash Burgers a najdete ji na Moravském náměstí.

A co je na menu? Stačí se podívat na fotky a už se vám budou sbíhat sliny! Vlastní nakládačky, domácí máslová houska, vyzrálé hovězí a samozřejmě čedar. Neberou tu rezervace, tak s tím počítejte. I chvíle čekání za to ale rozhodně stojí! 

Burger Service

Nejnovější počin z rodiny Ambiente se pod vedením šéfkuchaře Radka Pecka zaměřuje na fast food. Vše je samozřejmě vyrobeno z prvotřídních surovin. Maso je ze sta procent vyrobeno z plemene Čestr z Amasa a pokud si zákazník nepřeje jinak, připravují ho tady medium na 62 stupňů.

Vybírat můžete ze dvou variant – sýrové a se slaninou. K tomu si dejte hranolky smažené v hovězím loji nebo nově hranolky s lanýžem. Jestli máte menší hlad, jeden smash vás uspokojí. A pokud máte hlad velký, dejte si dvojitý, nebo rovnou dva.