Čím známější a globálnější recept, tím – logicky – více je variant jeho přípravy. O Beef Stroganoff to platí jednoznačně. Základem každého postupu je ale rychlá příprava, kvalitní maso a žampiony. Jednotlivé recepty se pak liší použitím alkoholu, hořčice nebo rajského protlaku… Viděla jsem i flambovanou variantu nebo recept, kdy se flank steak opekl klasicky na grilu a na žampionovou omáčku se nakrájel až při podávání. 

hovezi stroganov (stroganoff)

Hovězí Stroganov (Stroganoff)

Na 3 porce potřebujete:

  • 300 g vyzrálého hovězího masa (svíčková nebo nízký roštěnec)
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce másla
  • 250 g žampionů
  • 1 šalotka
  • 50 ml brandy
  • 150 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 100 g crème fraîche nebo tučné zakysané smetany (min. 20 % tuku)
  • čerstvý kopr nebo hladkolistá petržel
hovezi stroganov (stroganoff)

Postup

  1. Hovězí maso zbavte případného tuku a blan a nakrájejte ho na tenké nudličky, osolte dvěma špetkami soli a opepřete čerstvě mletým pepřem. Je důležité použít opravdu vyzrálé hovězí maso, které je i přes minutkovou úpravu dokonale měkké. Nevyzrálé maso ztvrdne a k jídlu bude nepoživatelné. 
  2. Očištěné žampiony nakrájejte na čtvrtky. Šalotku nasekejte najemno. 
  3. Připravte si větší pánev, rozehřejte na ní jednu lžíci másla a zprudka na něm orestujte žampiony. Když jsou lehce opečené, přidejte i šalotku a vše až teď osolte špetkou soli a restujte asi 2 minuty. Pak obsah pánve dejte stranou. 
  4. Pánev vytřete a vraťte na sporák, na druhé lžíci másla zprudka opečte nudličky hovězího masa, během pečení ho nemíchejte, jen nechte z jedné a pak i z druhé strany opékat. Asi po dvou minutách maso vyjměte z pánve a nalijte do ní brandy. Nechte vypařit alkohol, pak k němu přilijte masový vývar nebo vodu a dijonskou hořčici. Společně krátce provařte. 
  5. Nakonec je čas přidat zakysanou smetanu nebo crème fraîche. Aby se nesrazila, nejprve ji zvlášť v misce smíchejte s částí horké tekutiny z pánve. Až pak tuto směs nalijte do pánve ke zbytku omáčky. Nechte prohřát a nakonec do omáčky vraťte maso s žampiony a šalotkou. 
  6. Hovězí Stroganov podávejte s dušenou rýží nebo těstovinami a nasekaným koprem či petrželkou.