Upečení dokonalého beránka i po vzhledové stránce je téměř jako sázka do loterie, tak raději vyzkoušejte naše velikonoční mrkvové cupcakes z hnědého másla, které se zaručeně vydaří. Navíc i případní koledníci jistě ocení, že nemusí ochutnávat další klasiku stále dokola.

Hnědé máslo je lehce karamelové a oříškové, takže přidá na chuti více než „obyčejné“ rozpuštěné máslo. Navíc v kombinaci s nakyslým krémem z krémového sýru a sladké bílé čokolády je během chvilky na světe skvostný dezert.

Velikonoční mrkvové cupcakes z hnědého másla s bílou čokoládou

Na 12 muffinů potřebujete:

  • 130 g másla
  • 3 vejce
  • 120 g bílého jogurtu
  • 100 g třtinového cukru
  • 20 g řepkového oleje
  • 180 g hladké mouky
  • ½ lžičky skořice
  • špetku soli
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
  • 1, 5 lžičky kypřicího prášku
  • 100 g mrkve
  • 50 g vlašských ořechů

Na krém:

  • 120 g bílé čokolády
  • 50 g změklého másla
  • 400 g smetanového sýru
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • čokoládová vajíčka na ozdobu
  • nasekaná bílá čokoláda na ozdobu

Postup

  1. Začněte s přípravou hnědého másla. Máslo pokrájejte na kostky a vložte do malého rendlíku. Zahřívejte, až se rozpustí, poté ho za stálého míchání ode dna zahřívejte dále. Na másle se vytvoří pěna a začne silně bublat, hnědnout a lehce karamelizovat. Na dně rendlíku se budou tvořit malé spálené černo hnědé kousky, které zajistí onu skvělou chuť. Máslo by během zahřívání mělo získat karamelově hnědou barvu cca za 3 minuty, pokud ne, zahřívejte ho dále za stálého míchání, jen dávejte pozor, aby se nepřipálilo.
  2. Jakmile je máslo hotové, stáhněte z plotny a nechte dojít do pokojové teploty. Troubu předehřejte na 170 °C a formu na muffiny vystelte košíčky. Vychladlé máslo smíchejte s vajíčky, jogurtem, cukrem a řepkovým olejem a promíchejte do hladké směsi. Ve vedlejší misce smíchejte veškeré sypké suroviny, tedy hladkou mouku, skořici, špetku soli, mletou vanilku, mletý zázvor a kypřicí prášek. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno, vlašské ořechy nasekejte na malé kousky.
  3. Sypké i mokré suroviny smíchejte v jedné míse do hladkého hustého těsta. Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a ořechy a jen krátce promíchejte. Hotové těsto rozdělte do připravených košíčků a vložte do rozpálené trouby na asi 15 až 18 minut. Během pečení by měly korpusy zezlátnout. Raději je před vyndáním z trouby zkontrolujte špejlí, ta by měla vyjít zcela čistá.
  4. Upečené korpusy nechte vychladnout ve formě asi 5 minut, poté přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
  5. Nyní připravte krém. Bílou čokoládu nakrájejte na malé kousky a nasypte do misky. Ve vodní lázni ji za občasného promíchání rozpusťte na hladkou čokoládovou omáčku a nechte kompletně vychladnout. Je nutné, aby měla čokoláda pokojovou teplotu, než s ní budete dále pracovat, jinak by se v krému srazila a vytvořila hrudky. Jakmile je čokoláda vychladlá, začněte pomocí robotu nebo ručního šlehače šlehat máslo na nejvyšší rychlost. Když je již světlé, našlehané a rozvoněné, začněte tenkým pramínkem přilévat rozpuštěnou čokoládu. Počkejte, až se kompletně zašlehá, poté přidejte smetanový sýr, moučkový cukr a vanilku a zašlehejte do hladkého a hustého krému. Pokud je krém moc řídký, dejte ho na 10 minut do lednice.
  6. Krém přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou či zdobicí špičkou a ozdobte jednotlivé korpusy. Nakonec posypte trochou nasekané bílé čokolády a poklaďte čokoládovými vajíčky.