Podobný koláč určitě znáte, v nějaké obměně ho každé léto pekla vaše babička, teta nebo sousedka na chalupě. Vláčné těsto se odměřovalo jen kelímkem od použitého jogurtu, navrch přišla štědrá vrstva zralého letního ovoce (proto se ani nemusel moc sladit) a nesměla chybět křupavá drobenka.

Drobenku udělejte jako já vločkovou, nebo zůstaňte u klasiky z mouky, nezklame vás ani jedna. Množství ovoce se nezalekněte, dodává koláči na šťavnatosti a ve vrcholné sezoně oceníte, že se ho na pečení spotřebuje větší množství. Pro chatařskou verzi koláč upečte z polovičního množství v remosce, jen během pečení neotvírejte její víko, aby se dobře propekl.

Jogurtový koláč s ovocem a drobenkou (rybízový)

Na plech 20 x 25 cm potřebujete:

  • 1 kelímek řeckého nebo smetanového jogurtu (150 g)
  • 1 kelímek oleje (150 ml)
  • 1 kelímek třtinového cukru (100 g)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
  • 2 kelímky polohrubé mouky (200 g)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 6 kelímků červeného rybízu, borůvek, ostružin, malin či jahod (600 g)
  • Moučkový cukr na posypání

Na drobenku:

  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 5 lžic jemných vloček nebo nebo polohrubé mouky
  • ¼ lžičky skořice

Postup

  1. Ovoce omyjte a nechte oschnout. Na drobenku smíchejte rozpuštěné máslo s cukrem, vločkami či moukou a skořicí a nechte prozatím v lednici zpevnit. Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  2. Jogurt prošlehejte se slunečnicovým či řepkovým olejem nebo rozpuštěným máslem, oběma cukry, vejci a solí. Vmíchejte mouku a kypřicí prášek a rozetřete na plech. Posypejte rybízem a drobenkou a pečte asi 45 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
  3. Po vychladnutí pocukrujte a pokud je teplo, skladujte ho v uzavřené dóze v lednici.

Tip: Odstopkovaný omytý rybíz zamrazte a koláč si pak upečte kdykoli během roku, jeho chuť vás vrátí k oné babičce na letní chatu…