skip to main content

V Arménii denním chlebem, v Česku stále neznámý. Ochutnejte lavaš plněný kuřecím masem a paprikou

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Arménský chléb lavaš, podobající se tortille, je nekynuté pečivo, které se připravuje z pšeničné nebo žitné mouky. Tenké placky těsta se tradičně opékají na vnitřních stěnách hliněné pece na dřevo. Díky své pružnosti se hodí na zabalení chutných kombinací ingrediencí, ale také se dá využít jako jednoduchý „korpus“ na pizzu nebo se zlehka opečený podává k polévkám či pomazánkám. 

Tento recept, kombinující svěží chuť špenátu s lehce nasládlou chutí pečené papriky, si můžete připravit jak za studena a vybalit si ho v práci, nebo kdekoli na cestách, ale také můžete lavaš zapéct krátce pod grilem a vychutnat si jeho křupavou chuť.

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 kuřecí prsa 
  • Sůl 
  • Olivový olej
  • 3 větší červené papriky kapie
  • 2 chleby lavaš (středně velké)
  • 120 g sýru Philadelphia
  • Lístky ze 3 větviček bazalky
  • ¼ lžičky pískavice
  • 2 hrsti baby špenátu
Reklama

Postup

  1. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Troubu zapněte na 190 °C. 
  2. Kuřecí prsa ze všech stran osolte. Rozpalte pánev, pokapejte olejem a maso zprudka opékejte po 2–3 minutách z obou stran.
  3. Než se maso opeče, rozřízněte papriky, vyjměte z nich semínka a rozkrájejte na pruhy široké 1 až 1,5 cm.  Promíchejte se špetkou soli a asi ½ lžíce olivového oleje. Rozprostřete na připravený plech. Vedle papriky položte maso a vložte do trouby na 25 až 30 minut. 
  4. Sýr promíchejte s nadrobno pokrájenou bazalkou, pískavicí a špetkou soli. Chleby potřete slabou vrstvou pomazánky. Podélně (blíže k jedné straně) rozprostřete na chléb baby špenát a opečenou papriku.
  5. Upečené maso nakrájejte na plátky a vyskládejte podél špenátu a papriky. Srolujte a krájejte na libovolně dlouhé kusy. 
  6. Lavaš můžete před servírováním zapéct v grilu nebo sendvičovači.

Reklama
Reklama