Havraníky, maličká obec na hranicích s Rakouskem jen pár minut od Znojma, o níž jste nejspíš nikdy neslyšeli. Vyrostl tady nový komplex vinařství Thaya, díky němuž se o Havraníkách dost možná začne mluvit víc. Je to jedno z těch míst, která ve vinařském regionu upoutají jak designem, tak kvalitou. A to zdaleka nemluvíme jenom o vínu.

Vinařství Thaya je počinem Josefa Trávníčka, spolumajitele společnosti Agrall zemědělská technika, která se pravidelně objevuje v žebříčku největších rodinných firem Forbesu. „Loni jsme oslavili deset let našeho vinařství. Ročně vyprodukujeme 200 tisíc lahví. Chtěli jsme vytvořit místo, kam budeme moci všechny zvát. Místo, kde je možné ochutnat naše vína, zažít skvělou gastronomii, odpočinout si ve stylovém hotelu a nabrat energii v zahradě,“ popisuje svůj srdeční projekt Trávníček, jehož syn Vít vinařství vede. 

Za návrhem komplexu stojí studio architekta Jakuba Ciglera, které připravovalo třeba návrh revitalizace Václavského náměstí. V areálu je pracovní část celého vinařství, hotel, wellness nebo apartmány připomínající hobitín.

Střed tvoří bývalá sýpka z roku 1962, v níž najdete restauraci. Určitě se vydejte na střešní terasu, odkud se můžete pokochat výhledem na Pálavu a (pokud podmínky dovolí) také na Alpy. I když zahrada ještě není dokončená, už teď pochopíte, že jste na výjimečném místě.

Přímo v areálu vzniká i víno z víc než sto hektarů vlastních vinic. Podle enologa vinařství Jakuba Smrčka místní víno vychovávají jako dítě. Neformují ho striktně a přísně, ale vedou ho za ruku, aby dozrálo k dokonalosti.

Sám Josef Trávníček se podle svého syna Víta zamiloval do burgundských vín, a právě k vínům takového typu ve vinařství směřují. Určitě ochutnejte harmonický Pinot Noir nebo některé z vín s certifikací VOC, tedy vína s originální certifikací znojemského regionu. Do té spadají pouze tři nejtypičtější odrůdy s typickým chuťovým profilem dané oblasti – Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené.

Nalévat vám ho budou do dokonalých ručně foukaných skleniček ze sklárny v Květné, které si nechali vyrobit na zakázku, což jen dokresluje smysl pro detail celého místa.

Pokud chcete zkusit skvělou gastronomii, pak jste na správné adrese, ve znojemském regionu místní restaurace Apri nejspíš nemá konkurenci. Jak neskromně říká šéfkuchař Ondřej Lacina: „Jsme plní energie. Chceme do gastromapy České republiky udělat velkou díru.“ A mají k ní směle nakročeno.

Ondřej vařil řadu let v zahraničí a své zkušenosti přenáší do moderní české a evropské kuchyně postavené hlavně na sezonních a lokálních surovinách. Nečekejte proto žádné tuňáky a krevety, ale maso z místních chovů a české ryby. Na podzimním menu najdete třeba variaci řepy, jejíž zemitost příjemně osvěží zelené jablko, koprová majonéza a na struktuře přidá kaviár z řepy.

Dalším ze zajímavých předkrmů je perfektně uzený pstruh s nakládanou mrkví, křenovým podmáslím a kaviárem. Pokud budete mít chuť na něco výraznějšího, zvolte polévku Bouillabaisse v moravském provedení s rajčaty, paprikami a fenyklem. Z masových nevynechejte telecí brzlík s jemným petrželovým pyré a čočkou beluga.

Z hlavních chodů na menu nechybějí klasiky, jako je svíčková, řízek s bramborovým salátem nebo srnčí guláš, kterými určitě nic nezkazíte. Nebo si dejte dorůžova upečené kachní prso s květákovým pyré, pečenou bramborovou kaší, mangoldem a vinnou omáčkou, která všechny chutě příjemně spojí.

A když vám zbyde místo, ochutnejte třeba medovník, který šéfkuchař připravoval i na svatbu vlastní sestry. A to přece o něčem vypovídá.

Až budete mít cestu do Znojma nebo okolí, návštěva vinařství Thaya by na vašem seznamu míst neměla chybět. Ať už si budete chtít užít víkend jen tady, nebo se stavit na oběd a skleničku vína, vedle nešlápnete.