Prodlužte si svátky a oslavte ještě Tři krále! Po vzoru jižanů si upečte španělskou „vánočku“ roscón de Reyes a vydejte se třeba na tříkrálový průvodu (nebo v rámci předsevzetí o lepším já přispějte na tříkrálovou sbírku).

Tříkrálový kynutý koláč je podobný naší vánočce, ale neobsahuje rozinky (tímto zdravíme všechny, kdo rozinky z vánočky preparují!), nemusí se zaplétat a je ovoněný citrusy a rumem. Do těsta můžete zapéct jednu suchou fazoli či žáruvzdornou figurku, kdo ji potom ve svém kousku najde, stává se králem. To mu přináší nejen štěstí, ale také povinnost za věnec zaplatit, tak držíme palce!

Tříkrálový koláč roscón de Reyes

Na 2 menší věnce potřebujete:

  • 160 g vlažného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí (8 g)
  • 600 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 3 vejce
  • 1 bio pomeranč
  • 1 bio citron
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce pomerančové vody
  • 125 g másla o pokojové teplotě

Na dokončení:

  • Kandované ovoce
  • Mandlové hranolky či lupínky
  • Perlový cukr
  • 1 bio pomeranč
  • Šlehačka 

Postup

  1. Vejce a máslo vyndejte hodinu předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Droždí rozmíchejte v teplém mléce.
  2. Poté přímo do mísy robota vložte veškeré ingredience (pokud robota nemáte, použijte velkou mísu): mouku, cukr, sůl, dvě celá vejce, jeden žloutek (jeden bílek si nechte na potření), nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného pomeranče a citronu, vanilku, rum, vodu z pomerančových květů, na kostičky pokrájené máslo a mléko s droždím. Hnětacím hákem nebo ručně pak vše asi 15 minut propracovávejte na dokonale hladké a nelepivé těsto.
  3. Mísu přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout, výborně to jde v lehce vyhřáté a vypnuté troubě. Těsto pak rozdělte na polovinu, z každého vytvarujte pravidelnou kouli a na 10 minut ji položte na plech vyložený pečicím papírem. Pak ve středu udělejte palcem díru a roztahujte ji, až vznikne věnec. Otvor udělejte co největší, těsto ještě dost nakyne a mohlo by se vám spojit v mazanec spíše než věnec.
  4. Nechte další hodinu kynout, poté potřete rozšlehaným bílkem a posypejte perlovým cukrem, mandlemi, kandovým ovocem (citronátem, pomerančovou kůrou, třešněmi a podobně) nebo plátky pomeranče. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

Ještě královštější koláč: Po vychladnutí věnec podélně rozřízněte a naplňte oslazenou šlehačkou nebo, pro pevnější strukturu, šlehačkou smíchanou s čerstvým krémovým sýrem či mascarpone.

Kde koupit ingredience: Vodu z pomerančových květů pořídíte v arabských potravinách či na internetu, perlový neboli granulovaný cukr zase v cukrářských potřebách.