skip to main content

Vánoční low carb menu bez utrpení. Sezamové tofu & (ne)bramborový salát

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Doporučení, jak se o Vánocích vyhýbat přejídání, jezení těžkých jídel, alkoholu a podobně, najdete všude spoustu. Receptů, jak připravit veganské vánoční menu s low-carb (ne)bramborovým salátem bez majonézy, který by opravdu jen málokdo rozeznal od toho skutečného, už však moc ne. Vy jste ho právě teď našli, takže si můžete vychutnat Vánoce v duchu svých zdravých návyků, odlehčit od těžkých jídel, a ještě můžete ostatní vyzkoušet z jejich chuťových znalostí. 

Na 2 porce salátu potřebujete:

  • 250 g tuřínu
  • 100 g celeru 
  • 2 menší mrkve (asi 100 g) 
  • 2 menší petržele (asi 70 g)
  • 1 šalotka
  • 2 kyselé okurky
  • 40 g sterilovaného hrášku
  • 1 lžíce tahini pasty (asi 25 g)
  • 1 až 2 lžičky plnotučné hořčice (15 až 20 g)
  • 20 ml vody
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Citronová šťáva – můžete vynechat

Na obalované tofu:

  • 200 g tofu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • Sůl
  • 1 lžíce bílého sezamu
  • 1 lžíce černého sezamu
Reklama

Postup

  1. Tuřín uvařte doměkka. Pokud máte větší bulvu tuřínu, překrojte ji na menší kusy. Po vychladnutí oloupejte. 
  2. Oloupaný celer, mrkev a petržel uvařte v lehce osolené vodě „na skus“ a nechte zchladnout.
  3. Šalotku i okurky nakrájejte najemno a nasypejte do mísy. Tuřín nakrájejte na menší kostky. Celer, mrkev a petržel nakrájejte na drobné kostičky – menší než tuřín – a všechnu zeleninu přidejte do mísy. Vsypte také hrášek. 
  4. V misce si vyšlehejte tahini pastu s hořčicí, vodou, solí a pepřem dohladka. 
  5. Dresink nalijte k zelenině a zlehka promíchejte. Nechte v lednici vychladit a odležet. Poté ještě případně dosolte nebo opepřete. Můžete okyselit citronovou šťávou.
  6. Tofu nakrájejte na půlcentimetrové plátky. V oleji rozmíchejte lahůdkové droždí a špetku soli. Směsí potřete tofu ze všech stran a poté obalte v sezamu. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C 15 minut dozlatova.
  7. Tofu servírujte se salátem.