Čerstvě upečený máslový mazanec potěší k velikonoční snídani jistě i naprosté ateisty. Pokud se vám ovšem nechce jeho přípravou strávit moc času, pusťte se do rychlého mazance bez droždí (a tedy i bez kynutí), který je nádherně vláčný díky tvarohu, šťavnatý díky rozinkám a voňavý po rumu a citronové kůře. Hezké Velikonoce!
Rychlý tvarohový mazanec bez kynutí
Na 2 malé mazance potřebujete:
- 1 až 2 hrsti rozinek
- 6 lžic rumu
- 150 g másla
- 150 g cukru krupice
- 3 vejce
- 250 g tučného tvarohu v kostce
- 450 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 1 kypřicí prášek
- 1 bio citron
- 1 až 2 hrsti sekaných mandlí
- 1 až 2 hrsti kandované citrusové kůry
- 2 lžíce mandlových lupínků
Postup
- Rozinky namočte do rumu den předem, nebo je v něm krátce povařte, aby nabobtnaly. Máslo rozpusťte a prošlehejte s cukrem a nechte chvilku zchladnout. Troubu vyhřejte na 160 °C a velký plech vyložte pečicím papírem.
- Máslo postupně propracujte s dvěma vejci a jedním žloutkem (jeden bílek schovejte na potření), tvarohem z alobalu (při použití řidšího vaničkového byste museli dát více mouky), moukou, solí, kypřicím práškem, nastrouhanou citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká), sekanými mandlemi, kandovanou kůrou a rozinkami.
- Z těsta uhlaďte dva bochánky (dva menší se propečou lépe než jeden velký mazanec), na připraveném plechu je potřete rozšlehaným bílkem, posypejte mandlovými lupínky a pečte 45 až 55 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Dejte pozor, abyste mazance nepřepekli.
Tipy: Před vložením do trouby můžete mazanec naříznout do tradičního kříže, ale těsto funguje jinak než klasické kynuté, takže jeho povrch popraská i bez naříznutí a kříž nemusí být zcela rozpoznatelný.
Pokud u vás z mazanců a vánoček někdo věčně šťourá rozinky, vynechte je nebo vyměňte za sušené brusinky, ty jsou výborné namočené do Amaretta. Do těsta můžete také přidat na kostičky pokrájený marcipán (cca 150 g).