Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Vlastně se na ně docela těším. Každý rok se vynoří na internetech, v pekárnách i v rodině a svým vzhledem děsí nejen zlobivé děti. Řeč je o velikonočních beráncích, které prostě málokdo umí udělat tak, aby svými cukrovými kožíšky a rozteklýma očičkama nepřipomínali zmrtvýchvstání více, než je záhodno. Velikonoce jsou nicméně na každý pád hezká příležitost k pečení, proto se nenechte odradit, a pusťte se do mazance, jidášů nebo snadné velikonoční bábovky, kterou zvládnete i s dětmi, funguje také s bezlepkovou moukou a díky pistáciím chutná božsky.

Bezlepková pistáciová bábovka s bílou čokoládou a čokoládovými vajíčky

Potřebujete:

  • 125 g másla
  • 100 g nesolených loupaných pistácií
  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • 50 g 100% pistáciového krému
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 g bezlepkové mouky
  • 1 lžička škrobového kypřicího prášku

Na ozdobu:

  • 100 g bílé čokolády
  • Čokoládová vajíčka

Postup

  1. Máslo rozpusťte a nechte chvíli zchladnout. Pistácie namelte nebo rozmixujte. Mezitím šlehejte elektrickým šlehačem vejce s cukrem a solí 5 minut do světlé pěny. Postupně zapracujte máslo, pistáciový krém, šlehačku, vanilku, prosátou mouku, kypřicí prášek a pistácie.
  2. Těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a nechte dochladnout na mřížce.
  3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni či mikrovlnné troubě (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte) a natřete na bábovku. Pokud chcete stékající polevu jako na fotce, nechte čokoládu za občasného míchání trochu zatuhnout, a na bábovku ji nalijte až v momentě, kdy teče jen částečně. Zdobte čokoládovými vajíčky až ve chvíli, kdy je poleva téměř zatuhlá.

Bezlepková mouka: Každá bezlepková mouka (já dávám univerzální Nominal) funguje jinak, takže je možné, že ta vaše pojme více či méně tekutiny a budete muset trochu mléka nebo naopak mouky přidat. V každém případě recept funguje i s klasickou pšeničnou moukou.

Pistáciový krém: Pozor na něj, máslo z pistácií je silně návyková záležitost, u které nám budiž snad jen slabou útěchou to, že ořechy jsou poměrně zdravé. Pokud to přeci jen nechcete riskovat a krém nekoupíte, dejte minimálně o 50 g pistácií více. Jestli do něj jdete, zkontrolujte si, aby byl 100% bez přidaného cukru nebo jiných zbytečných ingrediencí, já používám KK ze zdraveorechy.cz.