skip to main content

Čokoládová dekadence. Lískooříškový brownie koláč bez mouky & bez másla

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Já vím, je to trochu podvod. Když se řekne „bez mouky“ a „bez másla“, čekáte spíš suchý dietní koláč než vláčné brownie těsto plné ořechů a smetanový krém s čokoládou. Ale snad mi to prominete, až kousek tohoto dekadentního moučníku ochutnáte…

Ořechový brownie koláč bez mouky & bez másla

Na korpus o průměru 20 cm potřebujete:

  • 50 g mléčné čokolády
  • 30 ml silného espressa
  • 4 vejce
  • Špetka soli
  • 120 g cukru krupice 
  • 40 g holandského kakaa (+ další na posypání)
  • 150 g mletých lískových ořechů
Reklama

Na čokoládový krém:

  • 50 g lískových ořechů (+ další na ozdobu)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mléčné čokolády
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Postup

  1. Malou koláčovou formu lehce vymažte máslem, na dno položte kolečko a na boky přitiskněte proužky z pečicího papíru.
  2. Čokoládu rozpusťte (zbytek tabulky použijete do polevy, takže ji nesnězte!), vmíchejte k ní kávu a nechte chvíli zchladnout.
  3. Z bílků a špetky soli vyšlehejte elektrickým šlehačem pevný sníh. Žloutky s cukrem šlehejte několik minut, až se cukr rozpustí a hmota nabude a zbělá. Na nízké obrátky pak zapracujte čokoládu, kakao a mleté ořechy a nakonec stěrkou opatrně po částech vyšlehaný sníh.
  4. Nalijte do připravené formy a pečte 25 až 30 minut při 170 °C, střed může zůstat trochu měkký, po vychladnutí ještě zpevní. Podobně jako u brownie jde o to, abyste korpus nepřesušili. Nechte 20 minut vychladnout ve formě, poté z ní koláč uvolněte a nechte dochladnout na mřížce.
  5. Smetanu přiveďte k varu, přidejte do ní dílky čokolády a za občasného míchání nechte rozpustit. Vmíchejte vanilku a sůl.
  6. Mezitím nasucho na pánvi za občasného míchání opražte ořechy, až se rozvoní a popraská jim slupka. Přemístěte je do utěrky, zabalte je v ní jako do měšce a třením zbavte slupek. Ve výkonném mixéru pak rozmixujte na co nejhladší krém.  Podle potřeby sundávejte hmotu ze stěn mixéru stěrkou a zřeďte asi polovinou čokoládové smetany – mixování s tekutinou pomůže hladší struktuře. Smíchejte se zbytkem smetany a nechte vychladit.
  7. Vychladlý krém šlehačem vyšlehejte na pevný krém, který jen tak lžící nebo pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou naneste na vychladlý korpus. Poprašte kakaem a dozdobte sekanými oříšky nebo třeba jedlými květy.

Tip: Krému je poměrně dost, takže ho můžete připravit jen z poloviny, případně korpus jednou prokrojit a promazat, skvěle se doplní i s výraznějším džemem (rybízový, meruňkový). Případně korpusy upečte rovnou dva a z koláče vytvořte poctivý čokoládový dort.