Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Medové jidáše neodmyslitelně patří k velikonočním svátkům. Jak je dobře známo, spletené prameny symbolizují provaz, na kterém se oběsil apoštol Jidáš kvůli zradě Ježíše. Jidáše se zároveň loučí se zimou, vítají jaro a nový život. Mají různou podobu a podle tradice by se měly jíst na Zelený čtvrtek, ideálně ještě před rozbřeskem. Díky tomu se může každý, kdo tak učiní, těšit pevnému zdraví, síle a ochraně nejen před lidskou zradou, ale i vosím bodnutím nebo hadím uštknutím. A za to přece stojí si je upéct, no ne?
Medové velikonoční jidáše
Na 20 větších jidášů potřebujete:
- 25 g čerstvého droždí
- 70 g krupicového cukru
- 250 ml 12% smetany na vaření
- 500 g hladké mouky
- špetku soli
- 90 g změklého másla
- 2 žloutky
- nastrouhanou kůru ze ¼ citronu
- ¼ lžičky muškátového květu
Na potření:
- 1 vejce (s troškou vody)
- 3 lžíce medu
- 1 lžičku rumu (volitelně)
Postup
- Na začátku si připravte všechny ingredience a dejte jim čas pro získání pokojové teploty. Pro krásně nadýchané těsto je zapotřebí použít vskutku změklé máslo, nikoliv rozpuštěné zahřátím.
- Droždí rozdrolte do misky a přidejte k němu 2 lžičky cukru. Pomocí vidličky je pak spolu rozmačkejte, až vám vznikne hustá kaše. Přelijte ji zhruba třetinou vlažné smetany, přidejte lžíci mouky a znovu pořádně rozmíchejte, dokud nezískáte jemnou kašičku. Misku přikryjte a nechte 10 až 15 minut vzejít kvásek.
- Mouku se špetkou soli prosejte do hnětací mísy, přidejte opravdu změklé máslo a žloutky pokojové teploty, cukr, vlažnou smetanu, citronovou kůru, muškátový květ a vzešlý kvásek. Jemného a pružného těsta docílíte alespoň pěti až desetiminutovým poctivým hnětením. V tomto směru dosti vypomůže síla robota, ale jsem toho názoru, že k přímému kontaktu s těstem by zkrátka dojít mělo, alespoň na malou chvíli. Nejlépe jej tak zpracujete a zjistíte, kdy už je skutečně připraveno spočinout v zakryté míse, než zdvojnásobí svůj objem a vykyne. Potrvá to (necelou) hodinu.
- Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na kousky o váze 45 až 50 gramů. Mělo by vám jich vyjít kolem dvaceti. Nebo vytvořte větší i menší tvary jako já – na jednom plechu pak budete mít 10 větších jidášů a na dalším 20 menších. Každý kousek rozválejte na pramen dlouhý asi 20 až 25 cm o síle cca 1 cm. Z něj pak tvořte libovolné tvary – nejčastěji se setkáte s tvarem stočeného provazu, na kterém se sám Jidáš oběsil. Tvary nejsou vůbec těžké a snadno je během chvíle zvládnete (vyzkoušejte sbíhající se spirály, esíčkovité spirály, preclíky, šneky, samotný provaz apod.). Tvary lehce postiskejte a případné volné konce zahrňte dolů pod těsto, ať předejdete nechtěnému rozpletení.
- Zamotané kousky těsta vyskládejte na plechy vyložené pečicím papírem, potřete vajíčkem smíchaným s troškou vody a nechte ještě asi 10 až 15 minut kynout. Pokud kynou rychle, není třeba čekat příliš dlouho. Po nakynutí je ještě jednou potřete vajíčkem a šoupněte do rozehřáté trouby. Pečte je při 190 °C asi 15 až 20 minut dozlatova.
- Ještě horké jidáše potřete horkým medem, do kterého můžete přidat na vylepšenou trochu rumu. Ačkoliv těsto není (záměrně) přeslazené, potření medem mu přidá na sladkosti, krásně lesklém vzhledu i dokonalé vůni. Nechte jidáše vychladnout a podávejte jen tak s mlékem nebo s máslem a džemem.