skip to main content

Slaná ovesná kaše. Když chcete snídat zdravě & slaně nebo jste jen dlouho nebyli nakupovat

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Novoroční předsevzetí už jsou nejspíš ta tam, ale pokud se u vás mezi nimi vyskytl nápad stravovat se zdravěji, ještě nic není ztraceno. Většina „zdravých“ snídaní je sladkých: kaše, smoothie, mug cake… ale někteří z nás prostě potřebují snídani spíše slanou. A právě pro ty je tu slaná ovesná kaše. Ano, zní to trochu podivně, ale věřte mi, a zkuste to! Přizpůsobit ji můžete vaší chuti i stavu lednice (vlastně by se dalo říct, že taková kaše je ideální, když máte prázdnou lednici i kapsu), je rychle hotová, a přitom výživná a chutná.

Slaná ovesná kaše se sýrem, semínky a vejcem

Na 2 porce potřebujete:

Reklama
  • 2 lžíce semínek (slunečnice, tykev či směs) nebo ořechů (např. lískové)
  • 4 sušená rajčata v oleji
  • 2 jarní cibulky
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček (120 g)
  • ½ lžičky uzené, sladké či pálivé papriky
  • 2 hrnky vývaru
  • 1 lžička oregana, bazalky nebo tymiánu
  • Sůl & pepř
  • 20 až 30 g strouhaného parmezánu nebo sýru feta
  • 2 vejce
  • 1 lžička oleje
  • Čerstvá či kvašená zelenina, microgreens, bylinky (pažitka, koriandr, bazalka)

Postup

  1. Na pánvi nasucho opražte semínka, vyndejte stranou, a ve stejné pánvi orestujte pokrájená sušená rajčata a jarní cibulku, olej by měl stačit ten z rajčat. Část cibulky můžete nechat na posypání.
  2. Přidejte vločky a papriku, zalijte vývarem (pokud nemáte domácí vývar, dejte ½ kostky kvalitního bio bujonu bez glutamanu), přidejte bylinky a za častého míchání povařte na hustou kaši. Podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte sýr a můžete podávat.
  3. Pro sytější verzi ještě přidejte vejce. Mezitím, co se vločky vaří, si ho na troše oleje osmažte, osolte a opepřete a spolu s čerstvou či kvašenou zeleninou a odloženou cibulkou nebo trochou pažitky přidejte ke kaši.

Další kombinace: Ke slaným vločkám můžete přidat kdeco: opečené žampiony, avokádo a ztracené vejce, pečenou zeleninu, olivy, čerstvý špenát, kousky šunky či vyškvařené slaniny. Naopak pro veganskou verzi nahraďte sýr lahůdkovým droždím a přidejte další semínka nebo opečené tofu. Hodí se i lněná a chia semínka, ta ale neopékejte, vmíchejte je rovnou do kaše.