Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Opečené včerejší rohlíky v polévce nemusí být špatné, ale mnohem větší parádu (a radost celiakům) uděláte s krutony z kyperského halloumi. Na rozdíl od jiných sýrů drží tvar i po opečení a ten pravý poznáte podle typického vrzání. Trochu jižního tepla vám pak snad dodá pálivá tomatová polévka vonící po uzené paprice, bazalce a zaataru.

Uzená rajčatová polévka s halloumi krutony a bazalkou

Na 4 porce potřebujete:

  • Olivový olej
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 sušená rajčata
  • Čerstvá či sušená chilli paprička
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 plechovky drcených rajčat (celkem 800 g)
  • Sůl
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • 2 lžíce balzamika
  • Zaatar (lze vynechat)
  • 250 g sýru halloumi

Postup

  1. Najemno pokrájenou cibuli pozvolna asi 8 minut dozlatova opékejte na dvou lžících oleje (klidně použijte ten ze sušených rajčat). Mezitím si nadrobno nasekejte česnek, sušená rajčata a chilli papričku, pokud ji dáváte.
  2. Česnek, rajčata a chilli přidejte do hrnce, restujte další 2 minuty, zasypejte paprikou a nechte ji jen pár vteřin rozvonět, aby nezhořkla. Zalijte rajčaty a 600 ml vody nebo vývaru, osolte, přidejte stonky z bazalky a vařte 15 až 20 minut, aby rajčata ztratila na kyselosti.
  3. Stonky pak vyhoďte, tyčovým mixérem polévku trochu pomixujte, aby zhoustla, ale stále v sobě měla kousky rajčat, dochuťte nasekanou čerstvou bazalkou, balzamikem a případně hnědým cukrem, pokud jste zvyklí na sladší tomatovou polévku.
  4. Sýr halloumi pokrájejte na kostičky a na troše oleje opečte dozlatova. Spolu se zaatarem a další bazalkou rozdělte na talířích na polévku a ihned podávejte. Dle chuti můžete přidat více chilli nebo pokapat olivovým olejem.

Tip: Před opékáním cibule nechte v hrnci nasucho pustit tuk kolečka choriza. Ta pak vyndejte stranou, na tuku připravte základ polévky a salám do polévky vraťte až na závěr, výborně ji dochutí.