Letní party, oslava narozenin nebo rozlučka se svobodou – tady všude by neměly chybět osvěžující mojito cupcakes. Základem jsou vláčné, nadýchané bábovičky s příchutí máty. Ty zdobí lahodný krém, křupavý mátový cukr a limetka, jejíž chuť se pozvolna do krému vstřebává a dodává dezertu fantastickou osvěžující koncovku.

Mojito cupcakes: mátové muffiny s mascarpone-šlehačkovým krémem a mátovým cukrem

Na 9 až 10 cupcakes potřebujte:

  • 130 g třtinového cukru
  • Hrst lístků máty  – zhruba ze 4 snítek (min. 7 g)
  • 3 vejce
  • 120 g zakysané smetany
  • 120 g rozpuštěného, zchladlého másla
  • Nastrouhaná kůra z 1 limetky
  • Šťáva z 1 limetky – 2 až 3 lžíce
  • 2 lžíce bílého rumu + na potření
  • 230 g hladké mouky
  • 1/3 lžičky sody (2 g)
  • 1 lžička prášku do pečiva (5 g)
  • Špetka soli
  • Papírové košíčky nebo máslo a dětská krupička na vymazání a vysypání formy

Krém:

  • 120 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 až 3 lžíce třtinového moučkového cukru

Na ozdobení:

  • 8 až 10 lístků máty (3 g)
  • 2 lžíce třtinového cukru (20 g)
  • Limetka
  • Čerstvá máta

Postup

  1. Formu na cupcakes vytřete máslem a vysypejte krupičkou, případně vyložte papírovými košíčky. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Cukr rozmixujte s mátou, aby lístky byly rozsekané najemno. Mátový cukr šlehejte s vejci do světlé pěny. Přidejte zakysanou smetanu, máslo, limetovou kůru a šťávu a bílý rum. Prošlehejte.
  3. Ve vedlejší míse promíchejte mouku se sodou, kypřicím práškem a solí. Vmíchejte do předpřipravené směsi.
  4. Těstem naplňte formu asi 2 cm pod okraj. Několikrát s ní poklepejte o stůl, aby se povrch urovnal a nikde během pečení nevyskakovaly bubliny. Pečte 25 minut. Ihned po upečení potřete rumem – množství je víceméně na vás, jen pozor, abyste koláčky úplně nerozmočili. Stačit bude 2 x smočit mašlovačku. Nechte zchladnout.
  5. Připravte si krém. Mascarpone šlehejte se smetanou do hustého krému, postupně zašlehávejte moučkový cukr.
  6. Krém přendejte do zdobicího sáčku s ozdobnou špičkou. Ozdobte cupcakes podle své fantazie.
  7. Cukr rozmixujte s mátou (stejně jako u přípravy těsta). Lehce jím dortíky posypejte. Ozdobte slabým půlkolečkem limetky a snítkou máty.