„Když otevřete na jaře úl a vidíte, jak silné včely jsou, jak přežily zimu… je to jeden z nejkrásnějších dnů v roce,“ líčí s nadšením dlouhovlasá žena.

Statisíce okřídlených členovců měly loni náročnou sezonu. Po poměrně pomalém jarním probouzení včely neúnavně opylovaly přilehlé louky i sady, aby nejen místní mohli sklízet sladké ovoce.

„Máme za sebou zvláštní rok, na jaře byla dlouho zima a dlouho to vypadalo, že žádný med nebude,“ ohlíží se Josef Kölbl. „Nebylo to poprvé. Už jsem si zvykl, a proto jsem se s tím ani nijak nestresoval. A nakonec se to zachránilo,“ usmívá se dvaatřicetiletý podnikatel.

Více než dvě stovky včelích rodinek, kterým každodenně věnuje spolu s manželkou Alenou tu nejdůslednější péči, zajistily jejich rodinné farmě Včelařství Domovina rekordní produkci medu.

Sladký včelí produkt, z nějž ve vesničce Lubno na Havlíčkobrodsku vyrábějí škálu produktů, od pomazánek přes medoviny či ořechy v medu až po ochucené pastované medy, loni vygeneroval obrat téměř třicet milionů korun. To představuje meziroční nárůst o téměř tři sta procent.

Drtivou část prodejů představovaly zmíněné pastované medy s příchutí. Včelařství Domovina jich má aktuálně v nabídce přes třicet druhů, přičemž nové stále přibývají. Největší oblibě se pak těší malinové, borůvkové nebo zázvorové.

Kromě e-shopu si zákazníci mohou medové speciality objednat také u dalších partnerů, mezi nimiž jsou některé online supermarkety jako třeba Rohlík.cz či zdravé výživy.

Podnikání Aleny a Josefa je přitom od počátku spojeno s životní filozofií spočívající v harmonii s přírodou. V té mají včely klíčovou úlohu. Jsou totiž nejvýznamnějšími opylovači vůbec. Bez nich bychom měli problém s vypěstováním základních potravin, jako je ovoce a zelenina či bavlna.

Aby se tak každé léto stalo, musí včelaři před zimou zajistit, aby včely měly dostatek zásob medu a vydržely tak až do jara. Zima je obdobím klidu a odpočinku. Zhruba okolo Vánoc královna začíná klást vajíčka a zbytek úlu se začíná připravovat na novou generaci včel.

S příchodem jara opouštějí úly, aby začaly opylovat první květy. Nejaktivnější jsou v červnu, to je také období, kdy včelaři začínají stáčet první med. V červenci aktivita včel postupně slábne a včelaři se pouští do přípravy úlů na zimní období.

Alena a Josef Kölblovi zároveň k ochraně a udržitelnosti přírody sami aktivně přispívají. Vysazují luční kvítí a podporují biodiverzitu ve svém okolí, aby poskytli včelám dostatek potravy a přirozeného prostředí.

K tomuto důležitému kroku vybízejí i své zákazníky. Na e-shopu nabízejí směs semínek květin, ze kterých včely sbírají nektar.

„Teď jsme se pár let snažili našlápnout podnikání – nyní jsme ale ve fázi, kdy začínáme upřednostňovat ochranu krajiny. Jen o penězích to nikdy nebylo. Myslím, že to ani nejde, člověk musí být srdcař,“ přibližuje Josef.

info Foto Včelařství Domovina

Nezůstávají ovšem pouze ve sféře tradičních postupů – inovativně a ekologicky řeší největší výzvu současného včelaření – parazita kleštíka, jež trápí včelaře téměř po celém světě. Namísto běžných chemických látek využívají tuzemský vynález – termosolární úl.

Tato inovativní metoda využívá sluneční energii k regulaci teploty uvnitř úlu, což nejen zvyšuje tepelný komfort včel, ale také účinně bojuje proti parazitovi. „Všechny klasické úly chceme nahradit těmi termosolárními. Sice jsou asi osmkrát dražší, ale už teď máme objednáno minimálně dalších pět,“ pochvaluje si Alena.

S těmito úly se poprvé setkala na včelařském učilišti v Nasavrkách u Chrudimi, kde si za pochodu doplňovala své teoretické znalosti. Zde se setkala s vynálezcem termosolárního úlu Romanem Linhartem, o jehož inovativní úly je zájem napříč kontinenty.

V říši včel se přitom manželé ocitli poněkud náhodou. Alena pracovala v kanceláři a její manžel podnikal v obchodu s potravinami. Do včelaření se pustili prvně jako rodinná výpomoc. To, co ale začalo jako koníček a únik od rychlého pražského života, rychle přerostlo v životní vášeň, a tak přišlo první vlastní včelstvo.

„Já jsem poprvé otěhotněla, takže jsme se rozhodli, že se vrátíme na venkov. Každý už dneska nechce žít v Praze a dělat v korporátu,“ usmívá se Alena. Po deseti letech v Praze se tak vrátili na rodnou Vysočinu a v roce 2016 založili Včelařství Domovina.

Postupně se rozrůstala jak včelstva, tak i mladá rodina. Z pěti včelstev bylo najednou sto a z páru čtyřčlenná parta. „Manžel ve čtyři ráno vstane a jede do sadů, tam vytočí med, já musím obstarat děti a v šest jsem připravena před medárnou,“ popisuje včelařka běžný den na vrcholu sezony.

Jako zlomový se v podnikání Aleny a Josefa zpětně jeví rok 2018, kdy své podnikání rozšířili o e-shop. S rychle rostoucím zájmem o přírodní produkty a kvalitní med se tento krok ukázal jako moudrý a dobře načasovaný.

Těsně poté totiž přišel covid, který pro malé podnikatele často znamenal konec. Nově vzniklému online obchodu však hrál do karet. Pro mladé včelaře přinesl neočekávanou příležitost – zvýšil se zájem o přírodní produkty, a to včetně medu, který je známý svými prospěšnými účinky na imunitní systém.

info Foto Včelařství Domovina

Další výzva na sebe nenechala dlouho čekat. V roce 2022 prodeje výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu. Každý šetřil, nakupovací zvyklosti se změnily, lidé byli v šoku. Firma skončila ve ztrátě a čelila existenčnímu ohrožení.

„První měsíce od února byly nesmírně obtížné, ale máme fajn dodavatele, kteří nás podrželi. V tomto směru jsme měli velké štěstí,“ vzpomíná Josef. 

V letošním roce by s manželkou rádi rozšířili svůj sortiment o svíčky ze včelího vosku nebo tinktury z blahodárného propolisu. Kromě rozšíření sortimentu o nové produkty mají Alena a Josef v plánu i pořádání workshopů, charitativních akcí nebo účast na food festivalech. „Moc ráda se potkávám s lidmi, osobní kontakt je pro mě velmi důležitý,“ sdílí Alena.

Ať už se nicméně Alena a Josef pustí do čehokoli, je jisté, že vedle ziskovosti jejich byznysu pro ně zůstane prioritou podnikat v souladu s přírodou, zachovávat staletí trvající tradici a poskytovat svým malým okřídleným pomocníkům tu nejlepší péči.