Někdy víc než sofistikovanou exotikou zkrátka potěšíte obyčejnou „sekačkou“. Šťavnatá sekaná se sametovou bramborovou kaší je klasika, která sice nepřekvapí, ale málokoho na talíři urazí. Vylaďte ji k dokonalosti s našimi tipy a budete ji péct alespoň jednou měsíčně!

Nejlepší sekaná s mrkví a bramborovou kaší

Na 6 až 8 porcí potřebujete:

  • 2 větší cibule
  • 2 větší mrkve
  • 3 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kg míchaného mletého masa (vepřové + hovězí)
  • 90 g strouhanky nebo 2 rohlíky
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička tymiánu
  • Sůl & pepř
  • 1 hrst hladkolisté petržele (lze vynechat)

Na bramborovou kaši:

  • 1,5 kg brambor
  • Sůl
  • 50 g másla
  • 300 ml plnotučného mléka či smetany
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Najemno pokrájenou cibuli a nastrouhanou či nasekanou (klidně v mixéru) mrkev společně na oleji orestujte dozlatova. Během restování dost osolte, na závěr přidejte nasekaný česnek a nechte ho už jen chvilinku rozvonět. Opékání zeleniny je zásadní pro chuť i stravitelnost, proto ho nevynechejte.
  2. Do mísy vložte maso, strouhanku (pokud dáváte pečivo, natrhejte ho a předem namočte do mléka), mléko, vejce, majoránku, tymián, plnou lžičku soli, dost čerstvě mletého pepře a sekanou petržel. Přidejte orestovanou zeleninu a rukama opravdu pořádně propracujte do hladké směsi.
  3. Kouli masa několikrát pusťte z asi 30 cm na stůl, abyste ze směsi dostali vzduch, kvůli kterému by sekaná popraskala.
  4. Mokrýma nebo naolejovanýma rukama pak vytvarujte tři šišky, položte je na olejem vymazaný plech, podlijte centimetrem vody a pečte 50 až 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Po 30 minutách přelévejte každých 10 minut maso výpekem a dopečte dozlatova.
  5. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky, uvařte v osolené vodě doměkka a slijte. Do hrnce přidejte máslo, rozmačkejte šťouchadlem na brambory a metličkou pak zašlehejte ohřáté mléko. Pro extra jemnou a nadýchanou kaši došlehejte tyčovým mixérem s metlou dohladka (nikdy ovšem nepoužívejte klasický tyčák!). Podle potřeby přidejte další mléko, máslo či sůl.

Tipy & triky:

  • Jestli si chcete být jisti, že jste sekanou dobře ochutili, z hotové směsi usmažte malý karbanátek, ochutnejte a případně dolaďte.
  • Příště maso dochuťte mletou paprikou nebo dvěma lžícemi hořčice.
  • Pro ještě větší šťavnatost přidejte 150 až 200 g nastrouhaného sýru (gouda, čedar, eidam), najemno pokrájenou čerstvou papriku či drobounké kostičky jablka.
  • Po 40 minutách bochánky potřete glazurou ze 3 lžící kečupu, 1 lžíce medu a 1 lžíce worcesterské omáčky.
  • Hodobožovou verzi získáte, když šišky před pečením obalíte v asi 200 g anglické slaniny nebo kostičkami slaniny posypete, vyškvařený tuk dodá masu další šťavnatost.
  • Do výpeku vmíchejte pár lžic másla, chvilku provařte, případně proceďte, a podávejte spolu se sekanou a kaší.
  • Pokud máte mlýnek na maso, namelte si ho sami. Používejte spíše tučnější kusy masa, aby nebyla sekaná suchá.
  • Aby sekaná nepopraskala, můžete do každé šišky zapíchat 2 až 3 párátka. Díky nim také zjistíte, jestli už je maso propečené, když je vytáhnete suchá, máte hotovo.
  • Pokud vám nějaká sekaná zbude, dejte si ji za studena v chlebu s hořčicí a okurkou. Svačina to je poněkud dřevorubecká, ale chutná!
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič