Někdy víc než sofistikovanou exotikou zkrátka potěšíte obyčejnou „sekačkou“. Šťavnatá sekaná se sametovou bramborovou kaší je klasika, která sice nepřekvapí, ale málokoho na talíři urazí. Vylaďte ji k dokonalosti s našimi tipy a budete ji péct alespoň jednou měsíčně!
Nejlepší sekaná s mrkví a bramborovou kaší
Na 6 až 8 porcí potřebujete:
- 2 větší cibule
- 2 větší mrkve
- 3 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 kg míchaného mletého masa (vepřové + hovězí)
- 90 g strouhanky nebo 2 rohlíky
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce majoránky
- 1 lžička tymiánu
- Sůl & pepř
- 1 hrst hladkolisté petržele (lze vynechat)
Na bramborovou kaši:
- 1,5 kg brambor
- Sůl
- 50 g másla
- 300 ml plnotučného mléka či smetany
Postup
- Najemno pokrájenou cibuli a nastrouhanou či nasekanou (klidně v mixéru) mrkev společně na oleji orestujte dozlatova. Během restování dost osolte, na závěr přidejte nasekaný česnek a nechte ho už jen chvilinku rozvonět. Opékání zeleniny je zásadní pro chuť i stravitelnost, proto ho nevynechejte.
- Do mísy vložte maso, strouhanku (pokud dáváte pečivo, natrhejte ho a předem namočte do mléka), mléko, vejce, majoránku, tymián, plnou lžičku soli, dost čerstvě mletého pepře a sekanou petržel. Přidejte orestovanou zeleninu a rukama opravdu pořádně propracujte do hladké směsi.
- Kouli masa několikrát pusťte z asi 30 cm na stůl, abyste ze směsi dostali vzduch, kvůli kterému by sekaná popraskala.
- Mokrýma nebo naolejovanýma rukama pak vytvarujte tři šišky, položte je na olejem vymazaný plech, podlijte centimetrem vody a pečte 50 až 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Po 30 minutách přelévejte každých 10 minut maso výpekem a dopečte dozlatova.
- Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky, uvařte v osolené vodě doměkka a slijte. Do hrnce přidejte máslo, rozmačkejte šťouchadlem na brambory a metličkou pak zašlehejte ohřáté mléko. Pro extra jemnou a nadýchanou kaši došlehejte tyčovým mixérem s metlou dohladka (nikdy ovšem nepoužívejte klasický tyčák!). Podle potřeby přidejte další mléko, máslo či sůl.
Tipy & triky:
- Jestli si chcete být jisti, že jste sekanou dobře ochutili, z hotové směsi usmažte malý karbanátek, ochutnejte a případně dolaďte.
- Příště maso dochuťte mletou paprikou nebo dvěma lžícemi hořčice.
- Pro ještě větší šťavnatost přidejte 150 až 200 g nastrouhaného sýru (gouda, čedar, eidam), najemno pokrájenou čerstvou papriku či drobounké kostičky jablka.
- Po 40 minutách bochánky potřete glazurou ze 3 lžící kečupu, 1 lžíce medu a 1 lžíce worcesterské omáčky.
- Hodobožovou verzi získáte, když šišky před pečením obalíte v asi 200 g anglické slaniny nebo kostičkami slaniny posypete, vyškvařený tuk dodá masu další šťavnatost.
- Do výpeku vmíchejte pár lžic másla, chvilku provařte, případně proceďte, a podávejte spolu se sekanou a kaší.
- Pokud máte mlýnek na maso, namelte si ho sami. Používejte spíše tučnější kusy masa, aby nebyla sekaná suchá.
- Aby sekaná nepopraskala, můžete do každé šišky zapíchat 2 až 3 párátka. Díky nim také zjistíte, jestli už je maso propečené, když je vytáhnete suchá, máte hotovo.
- Pokud vám nějaká sekaná zbude, dejte si ji za studena v chlebu s hořčicí a okurkou. Svačina to je poněkud dřevorubecká, ale chutná!