Proč troškařit s knedlíčky? Dáme si pořádné špekové knedlíky jako v Tyrolsku! Servírují se tradičně se silným hovězím vývarem a dokonale zahřejí, ať už sjíždíte alpské svahy, nebo bobujete za domem.

Tyrolská polévka se špekovými knedlíky

Na 3 porce potřebujete:

  • 1 lžíce másla
  • ½ cibule
  • 120 g tyrolského špeku
  • 200 g bílého pečiva
  • 2 lžíce nasekané plocholisté petržele + k podávání
  • 2 lžíce nasekané pažitky + k podávání
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka muškátového květu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl & pepř
  • cca 750 ml hovězího vývaru k podávání

Postup

  1. Nejprve na másle orestujte najemno nasekanou cibuli a malé kostičky tyrolského špeku, dokud cibule nezačne zlátnout a špek pouštět tuk. 
  2. Bílé pečivo nakrájejte na kostičky a bylinky najemno. V mléce vidličkou rozšlehejte vejce a tuto směs nalijte na pečivo, přidejte i cibuli se špekem (včetně výpeku), bylinky, majoránku, muškátový květ a čerstvě namletý pepř. Rukama tuto směs promíchejte a dle chuti dosolte. Těsto nechte asi 10 minut odpočívat a mezitím si dejte vařit do velkého hrnce vodu (solit ji nemusíte). 
  3. Když voda vře, mokrýma rukama tvořte větší koule (z tohoto množství asi 5 až 6 kusů). Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte je cca 15 minut, během vaření je obracejte. 
  4. Uvařené špekové knedlíky podávejte v horkém hovězím vývaru posypané sekanými bylinkami.