skip to main content

Zahřejte se kašmírským kari. Rogan josh kombinuje šťavnaté maso & voňavou omáčku

Reklama

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Podobně jako u našeho guláše je u kašmírské speciality rogan josh zásadní nespěchat. Jak u opékání základu, tak u pomalého vaření samotného jídla. Odměnou vám bude hustá výrazná omáčka, rozpadající se šťavnaté maso a vůně, která vaše debužírování prozradí i sousedům. Já toto kari připravuji z jehněčího, ale pokud ho nemáte rádi, klidně dejte kuře nebo hovězí, jen tomu přizpůsobte dobu vaření (a jídlo pak nenabízejte odborníkům na kašmírskou kuchyni). Odvážnější mohou zkusit i tradiční skopové nebo kozí maso.

Na 5 porcí potřebujete:

  • 700 g jehněčí kýty nebo plece (lze použít i skopové, kozí, kuřecí nebo hovězí maso)
  • 4 lžíce ghí nebo oleje
  • 2 až 3 velké cibule
  • Sůl

Z koření (není třeba vše):

  • 2 bobkové listy
  • 1 svitek skořice
  • Čerstvé nebo sušené chilli papričky dle chuti (nejlépe kashmiri)
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička madras kari nebo garam masaly
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky drceného pepře
  • ½ lžičky mletého kardamomu

Dále:

  • 400 ml pasírovaných rajčat
  • 150 g smetanového jogurtu
  • Hrst nesolených kešu (lze vynechat)
  • Koriandr k podávání
  • 1 hrnek (240 g) rýže basmati
Reklama

Postup

  1. Maso očistěte od blan a větších kusů tuků, pokrájejte na kostky a zprudka ze všech stran orestujte na dvou lžících tuku. Kdyby pustilo šťávu, setrvejte a opékejte dál, až se tekutina odpaří a na mase se vytvoří zlatavá kůrčička. Vyndejte do misky, do hrnce přidejte trochu oleje a asi 10 minut v něm opékejte na proužky pokrájenou cibuli s bobkovými listy a celou skořicí. Během smažení osolte.
  2. Vmíchejte nasekané chilli a česnek, nastrouhaný zázvor a všechno koření a nechte ještě pár vteřin rozvonět.
  3. Do hrnce vraťte maso, zalijte rajčatovou passatou a takovým množstvím vody, aby bylo maso těsně ponořené, osolte a pod poklicí duste na mírném ohni asi dvě hodiny doměkka. Čas od času zamíchejte a zkontrolujte, jestli není třeba podlít. Poté vyhoďte skořici a bobkové listy, vmíchejte jogurt a ještě 10 minut prohřejte.
  4. Podávejte s vařenou rýží basmati, nasucho opraženými kešu oříšky, čerstvým koriandrem a případně dalším jogurtem na zjemnění jídla pro citlivější strávníky.

Chilli Kashmiri: Kašmírské chilli papričky jsou jen mírně pálivé, zato se vyznačují výraznou chutí a především intenzivní červenou barvou, pro kterou se do jídel se přidávají. Proto, pokud je neseženete, si můžete k typickému odstínu kari pomoct přidáním sladké papriky, kurkumy a rajčat. Z dalšího koření se hodí i hřebíček a pískavice řecké seno.

Sláva pomalému hrnci: Pokud máte doma pomalý hrnec, neváhejte ani minutu, a kari uvařte přes noc v něm.

Reklama
Reklama