Salátům neodzvonilo. Na podzim oblékají hřejivý kabát s decentním barevným dekorem a svou lehkost odhazují v dál. Salát s kadeřávkem a pečenou mrkví nejenže vás zasytí, ale osloví vás příjemně nasládlou chutí pečené zeleniny i náloží živin.

Mrkev i řepa během pečení posílí svou přirozeně sladkou chuť, takže dobře vyváží zemitost kadeřávku. Pomyslná třešinka na dortu v podobě granátového jablka a ořechů neslouží jen jako estetický dodatek, ale hraje v sofistikované kombinaci chutí důležitou roli.

Salát s pečenou mrkví, kadeřávkem a cizrnou

Na 2 porce potřebujete:

  • 3 mrkve
  • 1 bulva červené řepy
  • Olivový olej
  • Sůl
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 2 až 3 stonky kadeřávku
  • 120 g sterilované nebo vařené cizrny (můžete použít černou)
  • ½ bulvy fenyklu
  • 1 menší avokádo
  • Semínka z granátového jablka
  • Vlašské ořechy

Dresink:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 1 menší stroužek česneku
  • Sůl & pepř
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Mrkev oloupejte a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. V míse lehce zakápněte olejem a osolte. Fenyklová semínka roztlučte v hmoždíři a polovinu koření přisypte k mrkvi. Promíchejte.
  2. Mrkev rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, přičemž si nechte část plechu volnou na řepu.
  3. Oloupanou řepu nakrájejte na slabé klínky. V míse opět lehce zakápněte olejem, osolte a přidejte zbytek fenyklu. Promíchejte a rozprostřete vedle mrkve. Společně pečte při 200 °C asi 15 minut.
  4. Ve větší míse promíchejte ingredience na dresink – olej, citronovou šťávu, med, prolisovaný česnek, sůl a čerstvě mletý pepř.
  5. Kadeřávek (kromě tuhého stonku) trhejte na menší kusy přímo do mísy. Kousky dobře obalte v dresinku – míchejte ideálně rukama, abyste dresink do střapatých a tuhých listů pěkně vetřeli.
  6. Cizrnu opláchněte v cedníku a nechte dobře okapat, pak přidejte ke kadeřávku. Fenykl nakrájejte na velice slabé plátky, přidejte do mísy a rukama promíchejte.
  7. Když se upeče zelenina, vmíchejte ji do již připravené části salátu s kadeřávkem. Popř. můžete počkat, až zelenina vychladne – je na vás, zda chcete jíst salát vlažný nebo studený.
  8. Salát nandejte na talíře nebo do misek. Každou porci doplňte polovinou avokáda a posypejte podle chuti granátovým jablkem a ořechy.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová