Na Staroměstském náměstí se konečně otevřela restaurace, která si svým přístupem ke gastronomii zaslouží být na tak výsadním místě. Jmenuje se 420 a stojí za ní Radek Kašpárek.
I kdyby vám opulentní kuchyně michelinského šéfkuchaře a televizní hvězdy nic neříkala, budete u vstupu do jeho nového podniku cítit dojetí. Když vejdete do zrekonstruovaného atria Domu U Červené lišky a spatříte nasvícenou sochu Jana Nepomuckého od Ignáce Františka Platznera, zalesknou se vám oči.
Velká nádhera. Interiér domu, který se nachází přímo na Staroměstském náměstí a postaven byl v roce 1401, ačkoli jeho základy už pamatují dobu románskou, byl po mnoho let očím veřejnosti uzavřen.
Na začátku devadesátých let zde sídlila Komerční banka, která prostory opustila v roce 2013. Pak chráněnou kulturní památku České republiky o čtyři roky později koupila developerská společnost Coast Capital Partners za půl miliardy korun.
V přízemí domu na konci roku 2023 otevřela restaurace Radka Kašpárka. Podobně jako u jeho michelinskou hvězdou oceněného Fieldu i zde figurují stejní spolumajitelé: Michal Šaňák, Libor Winkler a Martin Ducháček.
A stejně jako v případě Fieldu je zde klíčovou osobností také manažer Miroslav Nosek.
Jako neviditelný dirigent řídí orchestr, složený z týmu dvaadvaceti kuchařů a mnohonásobně většího počtu obsluhy na place, než na jakou jste mohli být zvyklí z Fieldu. Velkolepost, to je druhé jméno restaurace 420.
Kromě interiéru to uvidíte především v počtu ingrediencí, ze kterých jsou pokrmy na menu připraveny. V předkrmu „Sleď na vostro“ například najdete nejen nakládaného sledě, ale také salát z kvašeného zelí, omáčku z uzených rybích kostí s podmáslím a k tomu je servírován chléb se šlehaným husím sádlem.
Kachní paštika je potažená višněmi, prezentovaná na talíři skutečně ve tvaru kachny a k tomu na sádrovém kachním pařátu dostanete buchtu pečenou na sádle s kachními škvarky.
Turista i domorodec, který není seznámen s nejtradičnější lokální kuchyní, může být konsternován z pochutin, jako jsou husí jelito, nebo z telecí tlamy s pajšlem.
Radek Kašpárek už loni v rozhovoru pro Forbes sliboval, že ve své nové restauraci vzdá hold chutím prvorepublikovým a starším.
Pro vegetariány velký výběr není, jeden teplý předkrm (hlíva v habrovém poli) a jedno hlavní jídlo (vegetariánský knedlík s kvašeným zelím a uzenou brynzou).
V tom se 420 nijak neodlišuje od jiných lokálních gastronomických chrámů: největší pozornost stále dostává maso a počítá se především s masožravým zákazníkem.
Jemu jsou ostatně uzpůsobeny i obědy, kdy předkrm a hlavní jídlo ovládá maso a sekunduje mu ryba. Třeba v dalších týdnech přijde změna, obědový lístek se vydává zatím na deset dnů dopředu.
Sympatické je, že i restaurace s takovou atmosférou luxusu, v níž se hoduje uprostřed barokní památky, pamatuje na své nejmenší hosty. Zatímco Field na ně není úplně připraven, 420 jim nabízí například „písmenkovou polévku ze slepičky“ nebo „těstoviny po uhlířsku“.
Samostatnou kapitolou jsou dezerty, které slibují show. Objednejte si rakvičku a dorazí na míru vyrobená keramická rakev malých rozměrů, kde se ukrývá lahůdka. Na vedlejším talířku přinesou mini věnec, který musely vázat ruce velmi trpělivého floristy, natolik precizně je vytvořen, a hořící františek.
Hlavní jídlo stojí ve 420 v průměru 690 korun. V kontextu lokality, která bývala proslulá i turistickými pastmi pochybných gastronomických kvalit, není cenou přestřelenou.
Někomu nebude smysl Radka Kašpárka pro velkou show sympatický, ale s tím šéfkuchař počítá. „Česká kuchyně bude v našem podání lehce přidrzlá, budeme experimentovat a zároveň zkoumat její hranice,“ líčí.
„Chceme na Staroměstské náměstí přinést kvalitní gastronomii, ať už pro české turisty, kteří zavítají do Prahy, pro foodies, zahraniční turisty i pro větší skupiny, které se chtějí jen tak bavit a hodovat,“ prohlásil Kašpárek.
Pouhý měsíc po otevření se zdá, že zatím se mu tato mise naplňovat daří. Ale následující měsíce samozřejmě ukážou víc.
A na závěr připojujeme tip na přílohu od naší redakce. Šéfredaktor Forbes.cz Zdravko Krstanov o hranolkách, které zde servírují, tvrdí, že patří k nejlepším, jaké ochutnal. Jsou totiž nejen křupavé, ale vevnitř se skrývá skutečně delikátní pyré z bramborové kaše.
Třeba po jejich konzumaci zvoláte Kašpárkovou obligátní: „p*čo!“. Chtěl totiž, aby se tento jeho ostravský baníkovský žargon dostal do esence jedné z nejspektakulárnějších restaurací, jaká se v Česku v posledních letech otevřela.