Pohanka není rozhodně nudná ingredience. Obzvlášť, když ji servírujete jako přílohu k originální špenátové omáčce s asijskou kari pastou a lososem. Stačí 20 minut a tento zdravý a výživný oběd nebo večeře jsou na stole. Pokud mezi vaše oblíbené potraviny patří tofu, vyzkoušejte omáčku podávat právě s touto vegetariánskou alternativou. Pohanku můžete zase příště klidně vyměnit za rýžové nudle, rýži anebo low carb květákovou rýži.
Pohanka s kari špenátovou omáčkou a lososem
Na 2 porce potřebujete:
- 2/3 hrnku pohanky
- 1,5 hrnku vody
- Sůl
Omáčka:
- ½ lžíce kokosového oleje
- 1 šalotka
- 1,5 lžíce zelené kari pasty
- 200 ml dobrého kokosového mléka (1/2 plechovky)
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 100 g baby špenátu
- Sůl
Losos:
- 200 g lososa bez kůže
- Limetková šťáva
- Sůl
- Mletý římský kmín
K podávání:
- Najemno pokrájená chilli paprička
- Čerstvý koriandr
Postup
- Pohanku zalijte vodou, přidejte špetku soli a přiklopte. Pozvolna přiveďte k varu a vařte 10 minut. Poté přiklopte a nechte dalších 10 minut dojít pod pokličkou.
- V hrnci rozehřejte kokosový olej. Šalotku nakrájejte najemno a nechte zesklovatět. Přidejte kari pastu a cukr. Asi minutu míchejte na mírnějším plameni. Poté zalijte kokosovým mlékem a přiveďte k varu. Do hrnce nalijte limetkovou šťávu, vložte baby špenát a krátce promíchejte, aby listy ovadly. Rozmixujte najemno. Podle chuti dosolte.
- Lososa nakrájejte na menší kostky. Zakápněte limetovou šťávou, osolte a lehce poprašte mletým římským kmínem. Zlehka prsty promíchejte. Kousky lososa rozprostřete na rozpálenou pánev a pár minut opékejte. Kousky lososa obracejte, aby byly opečené pěkně dokola.
- Pohanku naservírujte na talíře. Přelijte omáčkou a posypejte kousky lososa. Nakonec posypejte najemno pokrájenou chilli papričkou a čerstvým koriandrem.