skip to main content

Když vás omrzí klasika nebo nefandíte mletému masu: paprika plněná pohankou & fetou

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Když se řekne ‚plněná paprika‘, pravděpodobně si většina vybaví bílou papriku plněnou mletým masem, podávanou s rajskou omáčkou. Beze sporu jde o oblíbenou klasiku, ale ne vždy je chuť omílat ty samé recepty dokola. A ne vždy přijde maso s omáčkou k chuti. Vegetariánská verze plněných paprik oživí váš jídelníček, a to i v případě, že na maso chuť dostanete. Papriky totiž můžete podávat i jako originální přílohu. A nemusíte je plnit jen pohankou, tu můžete v klidu vyměnit za bulgur, rýži, špaldu a další obiloviny či luštěniny.

Bezmasé plněné papriky s rajčatovou omáčkou, pohankou a sýrem

Na 2 porce potřebujete:

  • 120 g pohanky
  • Sůl
  • 2 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžíce najemno pokrájeného tymiánu
  • 1,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 100 g špenátu
  • 60 g sýru feta
  • 2 větší zelené papriky

Omáčka:

Reklama
  • 1 cibule
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 2 až 3 bobkové listy
  • 1 dl zeleninového vývaru
  • Sůl

Na posypání:

  • Hladkolistá petrželka a tymián
  • Případně další sýr na posypání

Postup

  1. Pohanku uvařte v osolené vodě doměkka. Po uvaření přendejte do mísy. Jarní cibulku nakrájejte najemno a přidejte k pohance. Ochuťte prolisovaným česnekem, tymiánem a římským kmínem.
  2. Špenát vložte do horké až vroucí vody, promíchejte a slijte do cedníku. Ihned přendejte do ledové vody a sceďte. Vymačkejte zbytek vody a nasekejte najemno. Do mísy přidejte špenát a sýr rozdrobený nebo nakrájený najemno. Směs lehce osolte a dobře promíchejte.
  3. Papriky rozkrojte napůl a odstraňte semínka. Naplňte je pohankovou směsí a lehce umačkejte.
  4. Připravte si omáčku. Jestli máte pánev s možností pečení v troubě, nalijte do ní olej a cibuli nakrájenou nadrobno na něm nechte zesklovatět. Přidejte protlak a papriku a zarestujte. Zalijte rajčaty, vývarem, přidejte bobkový list a špetku soli. Přiveďte k varu a pak stáhněte z plotny – zbytek práce dodělá trouba.
  5. Do pánve vložte papriky. Případně omáčku přelijte do zapékací mísy. Vložte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte 30 minut.
  6. Před servírováním můžete posypat ještě trochou sýra, lehce povolí a bude krásně smetanový. Zakápněte lehce olivovým olejem a posypejte nadrobno pokrájenou petrželí a tymiánem.