Celý leden vám kromě Pondělí bez masa servírujeme i veganské recepty v rámci výzvy Veganuary (hádáte správně, jedná se o kombinaci slov vegan a January). Ta si klade za úkol rozšířit rostlinný způsob stravování do širší společnosti a podpořit tak jak etický, tak ekologický aspekt veganství. Omezením živočišných produktů totiž prospějete nejen sobě a zvířatům, ale také planetě.

I ve veganském způsobu stravování si nicméně můžete skvěle pochutnat. Naším hlavním cílem při vytváření receptu je jeho kvalita a chuť. Aby kdokoli, kdo ochutná, primárně neřešil, že jde o veganské jídlo, ale zkrátka si jen užíval přirozeně skvělou chuť. A krémové kari z dýně a čočky je přesně takovým typem jídla. Je veganské, bezlepkové, poměrně rychle hotové (plus se vaří jen v jednom hrnci!), plné zdravých surovin, a přitom stále lahodné.

Veganské dýňové kari s červenou čočkou 

Na 4 porce potřebujete:

  • 250 ml půlené červené čočky
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 menší dýně hokaido (příp. cca 600 g mrkve či batátů)
  • Sůl 
  • 2 stroužky česneku
  • 2 až 3 lžíce kari pasty
  • 1 vrchovatá lžička kurkumy
  • 400 g plechovka krájených rajčat
  • 400 ml kokosového mléka
  • 4 lžíce arašídového másla
  • 125 g baby špenátu
  • ½ limetky

K podávání:

  • Čerstvý koriandr
  • Kokosové lupínky nebo nesolené arašídy
  • Čerstvé chilli

Postup

  1. Čočku propláchněte, zalijte vodou v misce vodou a nechte chvilku změknout, než si připravíte zbytek.  Najemno pokrájenou cibuli opečte ve velké pánvi na oleji dosklovata.
  2. Mezitím rozpulte (ale neloupejte) dýni, vydlabejte semínka a pokrájejte ji na kostky o velikosti sousta. Případně očistěte jinou zeleninu jako mrkev či sladké brambory. Kostky přidejte k cibuli a společně restujte dalších 10 minut, během opékání dost osolte.
  3. Vmíchejte nasekaný česnek, kari pastu a kurkumu, nechte pár vteřin rozvonět a přidejte čočku, rajčata, kokosové mléko, asi jednu plechovku vody a trochu soli a za občasného míchání pod poklicí povařte 15 až 20 minut do změknutí.
  4. Když je čočka a dýně měkká, vmíchejte arašídové máslo a špenát a dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte posypané čerstvým koriandrem, kokosem či nasekanými buráky a případně čerstvým chilli. Pokud chcete přílohu, nejlepší je basmati či jasmínová rýže nebo naan.

Proč mít doma kari pastu: Dobře zabalená pasta v kelímku vám v lednici vydrží dlouhé měsíce a ochutí nejen luštěniny, ale také rybí kari, exotické polévky nebo třeba pohanku. Stačí rozehřát dvě lžíce pasty na pánvi nebo ji vmíchat do orestované zeleniny či masa, zředit kokosovým mlékem a krátce povařit. Při výběru se řiďte i její pálivostí, nejpálivější bývá červená kari pasta.

A proč kafrové listy: V čočce povařte ještě dva limetkové listy, veškerá jídla na bázi kari nádherně ovoní. Nejlepší jsou mražené, ze sáčku totiž vždy odeberete jen cca dva kusy a zbytek máte připraven k dalšímu vaření.