Thajská kokosová polévka „Tom Kha“ se často připravuje ve verzi s kuřecím masem a naleznete ji pod názvem Tom Kha Gai, případně Tom Kha Kai. Chuť polévky je mírně ostrá, lehce nasládlá a lahodně nakyslá. Nesmí v ní chybět galgán, citronová tráva, ani listy kafrové limety – všechny tyto složky mají za následek její delikátní chuť. Tom Kha je velmi jednoduchá na přípravu. Stačí se jen dobře zazásobit správnými ingrediencemi a během chvíle můžete podávat rychlý oběd či večeři v asijském duchu.

Thajská kokosová polévka Tom Kha s kuřecím masem

  • asi 8cm kousek galgánu
  • 2 stonky citronové trávy
  • 3 menší chilli papričky
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Svazek čerstvého koriandru
  • 80 g hlívy královské
  • 75 g hlívy ústřičné
  • 75 g hnědých hub shiimeji 
  • 300 g kuřecích prsou
  • 1 velké rajče
  • 125 g (mini) lilku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 4 až 6 listů kafrové limety (čerstvé nebo sušené)
  • Asi 3 lžíce rybí omáčky
  • Asi 2 lžičky palmového cukru
  • 400 ml tučného kokosového mléka
  • Asi 3 lžíce limetové šťávy + na zakápnutí
  • Chilli olej na dochucení

Postup

  1. Nachystejte si veškeré ingredience a ochucovadla. Z galgánu stačí odkrájet nečistoty, nemusíte ho celý loupat. Část nakrájejte na plátky, část rozdrťte paličkou hmoždíře, aby se uvolnila chuť i vůně. Z citronové trávy odkrojte konce, na pár místech nařízněte nožem a rovněž natlučte paličkou.
  2. Chilli papričky zbavte stopky a semen a ponechte vcelku. Cibuli oloupejte a rozkrojte napůl, česnek oloupejte a nožem lehce rozmáčkněte. Z čerstvého koriandru odkrojte stonky a svažte je. Lístky ponechte prozatím stranou.
  3. Houby očistěte a podle potřeby a použitého druhu přepulte nebo oddělte od sebe. Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na proužky. Rajče umyjte a nakrájejte na větší kousky, lilek očistěte a nakrájejte na podélné plátky.
  4. Na troše oleje krátce orestujte galgán, citronovou trávu, chilli papričky, cibuli, česnek a stonky koriandru. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak vyjměte z polévky ingredience, které už nebudou potřeba – cibuli, česnek a koriandrové stonky. Chilli můžete rovněž vyjmout a ponechat až k podávání.
  5. Přidejte kuřecí maso, kafrové listy, rybí omáčku a cukr. Nechte na mírném plameni alespoň pět minut probublávat, dokud se maso neuvaří, pak přilijte kokosové mléko. Vmíchejte houby, nakrájené rajče a lilek. Krátce provařte a nakonec vmíchejte limetovou šťávu. Polévku ochutnejte a podle potřeby dotáhněte její chuť k dokonalosti přidáním cukru, rybí omáčky či limetové šťávy. Chuť by neměla být příliš sladká, zato příjemně kyselá.
  6. Polévku naservírujte do hluboké misky, posypejte listy koriandru (dobře poslouží i nasekaná jarní cibulka). Pro větší pikantnost přidejte chilli olej nebo papričku a osvěžte ještě trochou šťávy z limety.