Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Má být podle vás zdravé jídlo pestré, barevné, chutné a jednoduché na přípravu? Pak splňuje falafel z červené řepy přesně váš dobrý vkus. Nesmaží se v oleji jako originální falafel, což ušetří notnou dávku kalorií i vaše zdraví. Pokud byste chtěli energetickou vydatnost pokrmu snížit ještě více, vyměňte pita chléb za zeleninový salát a dip nařeďte kapkou vody – poslouží vám jako senzační dresink.
Falafel je mimochodem velice chutný i druhý den – přímo se nabízí schovat si pár kuliček do krabičky jako součást vašeho oběda do krabičky.
Domácí řepný falafel z trouby & avokádový dip
Na 2 porce falafelu potřebujete:
- 200 g uvařené/sterilované cizrny
- 1 středně velká červená řepa – vcelku uvařená (cca 130 až 150 g)
- 1 stroužek česneku
- ½ menší červené cibule
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ½ lžíce olivového oleje
- Sůl
- Pepř
- 50 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 40 až 50 g luštěninové mouky – v tomto případě mouka z červené čočky
Dip:
- 1 avokádo
- 100 g zakysané smetany
- Citron
- ¼ červená cibule
- Sůl
- Koriandr
K podávání:
- 4 (celozrnné) pita chleby
- Salát little gem
- Salátová okurka
- Koriandr
Postup:
- Oloupanou červenou řepu, cizrnu, česnek, cibuli, římský kmín, olej, špetku soli a pepře vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Směs zahustěte moukou. Navlhčete si dlaně a tvarujte z hmoty kuličky o velikosti pingpongového míčku. Mělo by vám vzniknout cca 20 až 22 kuliček. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 220 °C (horkovzduch) 20 až 25 minut.
- Než se pustíte do přípravy dipu, dejte si do trouby ohřát pita chleby. Na dip rozmačkejte avokádo vidličkou a smíchejte se zakysanou smetanou. Podle chuti přidejte citronovou šťávu. Cibuli a několik snítek koriandru nakrájejte najemno a vmíchejte do dipu. Podle potřeby dosolte.
- Rozpečené pita chleby rozkrojte. Uvnitř potřete dipem a naplňte natrhaným salátem, okurkou (tu můžete nakrájet na plátky, hranolky anebo naškrábat škrabkou na brambory – půjde vám pak pěkně rolovat). Do každé poloviny vložte pár kuliček falafelu a ještě posypejte koriandrem.