Zelená se příroda, zelená se i náš jídelníček. Ne nadarmo tradice velí na Zelený čtvrtek sníst něco zeleného. Toho bychom se neměli držet jen v tento den, ale i v následujícím období. V tradiční čínské medicíně je jaro spjato s játry. Ty tělo čistí a jejich energie je na jaře na vrcholu. Zelené potraviny pomáhají k očistnému procesu, tudíž někteří z nás právě teď zahajují období (rozumného!) detoxu. O vysokém obsahu vitaminů, minerálů, enzymů a antioxidantů v zelených potravinách netřeba polemizovat.

Pro zachování maximálního obsahu těchto látek zacházejte se zeleninou i bylinkami šetrně. V případě špenátu, který chcete tepelně upravovat, stačí jen krátké spaření v horké vodě a šokové zchlazení ve vodě studené. Díky tomu zachováte také jeho barvu a rizoto i další pokrmy budou vypadat i chutnat mnohem lákavěji.

K dochucení špenátového rizota můžete použít hrstku medvědího česneku, kterým nahradíte stroužek česneku. Listy česneku pak jednoduše rozmixujte spolu se špenátem. Oregano můžete vyměnit za bazalku a skvěle bude chutnat rizoto i v případě, že přidáte trochu petrželky nebo libečku.

Špenátové rizoto s prosciuttovým chipsem

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 1 větší šalotka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 180 až 200 g rýže arborio nebo carnaroli
  • 1 stroužek česneku
  • 60 ml bílého suchého vína
  • 500 až 700 ml zeleninového vývaru
  • Pár snítek tymiánu
  • Pár snítek oregana
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Citron
  • 2 lžíce másla (cca 30 g)
  • Hrst parmezánu (cca 40 g) + k podávání
  • 3 plátky prosciutta
  • Olivový olej

Postup

  1. Opraný špenát vložte do hrnce s horkou až vroucí vodou, zamíchejte a nechte listy ovadnout. Ihned přendejte pomocí menšího cedníku nebo děrované naběračky do ledové vody a promíchejte, aby se listy zchladily a uchovaly si sytě zelenou barvu. Sceďte a pak vymačkejte přebytečnou vodu.
  2. Špenát vložte do food procesoru, přilijte 50 ml studeného zeleninového vývaru, přidejte pár snítek tymiánu a rozmixujte na pyré.
  3. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Šalotku nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět. Do pánve vsypte rýži a míchejte minutu až dvě. Přidejte najemno nasekaný česnek, který se během krátkého míchání pěkně rozvoní. Rýži podlijte vínem a stále míchejte. Když se vypaří víno, podlijte naběračkou vývaru a stále míchejte. Přidejte najemno nakrájený tymián a oregano, lehce osolte a dál míchejte. Když se vývar vypaří, znovu podlijte a takto opakujte do chvíle, kdy je rýže pěkně na skus. Konzistence by měla být spíše tekutá než hustší.
  4. Do rizota vmíchejte špenátové pyré. Poté stáhněte pánev z plotny, zakápněte asi lžící citronové šťávy, přidejte máslo a parmezán a míchejte, dokud se nerozplynou. Podle potřeby osolte a opepřete.
  5. V čisté pánvi rozpalte asi lžíci oleje. Prosciutto natrhejte na větší kusy a rozprostřete na pánev. Opékejte z obou stran do červenohnědé barvy. Opečené prosciutto přendejte na talíř, kde během chvíle kousky ztvrdnou a stanou se z nich křupavé chipsy. 
  6. Risotto na talíři ozdobte křupavým prosciuttem, lehce zastrouhněte citronovou kůrou a podávejte s parmezánem.