Zelená se příroda, zelená se i náš jídelníček. Ne nadarmo tradice velí na Zelený čtvrtek sníst něco zeleného. Toho bychom se neměli držet jen v tento den, ale i v následujícím období. V tradiční čínské medicíně je jaro spjato s játry. Ty tělo čistí a jejich energie je na jaře na vrcholu. Zelené potraviny pomáhají k očistnému procesu, tudíž někteří z nás právě teď zahajují období (rozumného!) detoxu. O vysokém obsahu vitaminů, minerálů, enzymů a antioxidantů v zelených potravinách netřeba polemizovat.
Pro zachování maximálního obsahu těchto látek zacházejte se zeleninou i bylinkami šetrně. V případě špenátu, který chcete tepelně upravovat, stačí jen krátké spaření v horké vodě a šokové zchlazení ve vodě studené. Díky tomu zachováte také jeho barvu a rizoto i další pokrmy budou vypadat i chutnat mnohem lákavěji.
K dochucení špenátového rizota můžete použít hrstku medvědího česneku, kterým nahradíte stroužek česneku. Listy česneku pak jednoduše rozmixujte spolu se špenátem. Oregano můžete vyměnit za bazalku a skvěle bude chutnat rizoto i v případě, že přidáte trochu petrželky nebo libečku.
Špenátové rizoto s prosciuttovým chipsem
Na 2 porce potřebujete:
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 větší šalotka
- 2 lžíce olivového oleje
- 180 až 200 g rýže arborio nebo carnaroli
- 1 stroužek česneku
- 60 ml bílého suchého vína
- 500 až 700 ml zeleninového vývaru
- Pár snítek tymiánu
- Pár snítek oregana
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Citron
- 2 lžíce másla (cca 30 g)
- Hrst parmezánu (cca 40 g) + k podávání
- 3 plátky prosciutta
- Olivový olej
Postup
- Opraný špenát vložte do hrnce s horkou až vroucí vodou, zamíchejte a nechte listy ovadnout. Ihned přendejte pomocí menšího cedníku nebo děrované naběračky do ledové vody a promíchejte, aby se listy zchladily a uchovaly si sytě zelenou barvu. Sceďte a pak vymačkejte přebytečnou vodu.
- Špenát vložte do food procesoru, přilijte 50 ml studeného zeleninového vývaru, přidejte pár snítek tymiánu a rozmixujte na pyré.
- V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Šalotku nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět. Do pánve vsypte rýži a míchejte minutu až dvě. Přidejte najemno nasekaný česnek, který se během krátkého míchání pěkně rozvoní. Rýži podlijte vínem a stále míchejte. Když se vypaří víno, podlijte naběračkou vývaru a stále míchejte. Přidejte najemno nakrájený tymián a oregano, lehce osolte a dál míchejte. Když se vývar vypaří, znovu podlijte a takto opakujte do chvíle, kdy je rýže pěkně na skus. Konzistence by měla být spíše tekutá než hustší.
- Do rizota vmíchejte špenátové pyré. Poté stáhněte pánev z plotny, zakápněte asi lžící citronové šťávy, přidejte máslo a parmezán a míchejte, dokud se nerozplynou. Podle potřeby osolte a opepřete.
- V čisté pánvi rozpalte asi lžíci oleje. Prosciutto natrhejte na větší kusy a rozprostřete na pánev. Opékejte z obou stran do červenohnědé barvy. Opečené prosciutto přendejte na talíř, kde během chvíle kousky ztvrdnou a stanou se z nich křupavé chipsy.
- Risotto na talíři ozdobte křupavým prosciuttem, lehce zastrouhněte citronovou kůrou a podávejte s parmezánem.